Azért akadt probléma is

2017.08.23. 15:34

Jó szezont zárnak a balatoni vendéglátósok

Átlagosan öt-tizenöt százalékkal nőtt a dél-balatoni vendéglátók forgalma az idén nyáron. A szerdán tartott szezonértékelőn a problémákról is szó esett.

Sonline

Továbbra is munkaerőhiánnyal küzdenek az éttermek és büfések. Szerintük szükség lenne munkásszállókra, ahol el tudnák szállásolni az idénydolgozókat. Szerencséjük volt az időjárással is a balatoni vendéglősöknek. Szinte csak pár nap volt rossz idő, a kánikulában pedig sok külföldi és belföldi vendég látogatott el hozzájuk.

A balatonszemesi András büfében a rántott borda mellett a süllő és a hekk volt a legkelendőbb. A tulajdonos, Vincze András érdeklődésünkre elmondta: átlagosan tíz százalékkal nőtt az idén a forgalmuk, nincs panasza a nyárra. – Mivel vízparti büfé vagyunk, a nagy kánikulában sokan látogattak el hozzánk, az időjárás is velünk volt az idén – tette hozzá.

Még nincs teljesen vége a nyári szezonnak, ám annyi elmondható, hogy átlagosan öt-tizenöt százalékkal emelkedett az előző évekhez képest a dél-balatoni vendéglátóhelyek forgalma – hangzott el a Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Somogy Megyei Érdekképviseletének fórumán. Kertész Rezső ügyvezető társelnök beszámolójában aláhúzta: a Dél-Balatonon ezernégyszáz vendéglátóhely és ezerhétszáz kiskereskedelmi bolt működik, összességében mindannyian jó szezont zártak az idén.

A találkozón természetesen az ágazatot most már évek óta sújtó, s mind gyakrabban jelentkező problémákról is szó esett. A vendéglátósok a nyári szezonban jelentős mértékű munkaerőhiánnyal küzdöttek. Jellemzően nagyon hiányzik a gyakorlattal rendelkező szakembergárda a Balatonról – vetették fel többen is a fórumon. Úgy vélik: nem megoldódott a dolgozók lakhatása sem, ezért munkásszállók létesítésére lenne szükség. Kertész Rezső hozzátette: az önkormányzatoknak szeptember 30-ig van lehetőségük pályázni ilyen szálláshelyek létesítésére, amelyhez 60 százalékos támogatást igényelhetnek.

A balatoni vendéglátók és kereskedők azt is nehezményezték, hogy a dolgozók utáni járulékot nehezen gazdálkodták ki az idén. Torma Zoltán, a fonyódi Fapipa étterem tulajdonosa a mögötte álló hónapok munkájáról elmondta: az idén inkább nem emeltek az árakon, s lenyelték azokat a pluszokat, amelyek év közben rárakódtak a bérekre. Hozzátette: ha újabb kötelező béremelést vezetnek be, akkor már nem lesz más megoldás: muszáj lesz emelniük ételeik, szolgáltatásaik árát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában