madárpark

2017.08.31. 09:22

Bóbitás, kopasznyakú és szakállas, mégis ő a „zsippószépe”

Csaknem száz fajta különleges madár található Péntek László zsippói birtokán. A Madár és Élmény Parkban a saját tenyésztésű különleges „zsippószépe” tyúkot is meg lehet tekinteni. A park az idéntől növényházzal is bővült, sokféle fuksziával és golgotavirággal.

Stanics Adrienn

Egy gyönyörű székelykapu fogadja a látogatót Péntek László birtokán. A hatalmas fenyők és tölgyek alatt több mint egy tucat röpdében élnek a madarak. A másfél hektáros zselici domboldal több mint száz fajta madár otthona. – Ez az a híres „zsippószépe”. Harminc éven keresztül dolgoztam azon, hogy a tyúk egyszerre legyen bóbitás, kopasznyakú és szakállas. Mára már nemzetközileg is elismert és egyre gyakrabban keresik is, mint önálló fajta.

Legutóbb Lipcsében és egy nemzetközi bemutatón Egerben is nagyon nagy sikert aratott – fogja a hóna alá és mutatja a zsippói Madár és Élménypark egyik különlegességét Péntek László.

Tyúkokból csaknem 30 fajtát számol. – Van itt andalúz, szultán, holland bóbitás és pettyes, orosz, és páduai fajta – mutatja büszkén a tyúkudvart a tulajdonos. Ezeket több évtized alatt gyűjtötte össze. Csakúgy mint a másik röpdében található madarakat. Itt jól megfér a többféle páva, a rozellák, a kecskepapagájok és a galambok.

Egyik érdekesség az aranyfácán, ami gyönyörű arany-piros színekben pompázik. Ez a fajta például Ázsiából való, a Himalája déli részéről. Még az ausztrál pintyek is otthonra leltek Zsippón. A lopótökökben ugyanis remekül átvészelik a mínuszokat. A más földrészről származó szárnyasokat nemzetközi madárbörzékről szerzi be.

Péntek László madaras szenvedélye egyébként gyermekkorában kezdődött. Már akkor is órákig gyönyörködött a baromfiudvarban. – Ez a szerelem végigkísért. A ma napig imádom nézegetni a szárnyasok tollazatát és színezetét – árulta el a gazda.

Bambuszerdő és növényház

Péntek László 20 éve költözött Zsippóra, azóta folyamatosan szépítgeti birtokát. Már csaknem háromszázféle növényt ültetett. Tavasszal krókusz és nárcisz szőnyeg fogadja a látogatókat. Most a leanderek és a fuksziák virágoznak. A bamabuszerdőn kívül az idén növényházat alakított ki. Ebben a többi között 25 fajta golgota és húszféle fukszia található. Közülük több télálló is. De van itt még mexikói zsálya és enciánok. Már látszanak az egyik bokron a kis gránátalmák. Péntek László célja, hogy a parkjában bemutassa és megmentse a számára is kedves madár- és növényvilágot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában