Fejlődés

2017.08.17. 11:51

Egy évig tartott három dél-somogyi falu kálváriája az ivóvízzel

Hivatalosan szerdán kötöttek rá Vízvár új kútjára a szolgáltató szakemberei, így több mint egy év után újra a saját ivóvizét ihatják Vízvár, Bélavár és Heresznye lakói. Az ezernégyszáz ember kálváriája tavaly augusztusban kezdődött.

Szűcs Tibor

– Egy gyerek előbb megszületik, mint a mi kutunk, de hála Istennek, ezen is túl vagyunk – sóhajtott fel Kozma László polgármester, miután arról érdeklődtünk, sikerült-e kiválasztott kivitelezőnek idejére befejezni a munkálatokat. Mint ismert, folyamatosan beszámoltunk róla, hogy a településen kívül a Heresznyét és Bélavárt is ellátó régi kút 2016 augusztus első hétvégéjén, a legnagyobb melegben mondta fel a szolgálatot. Javítása és felújítása a bizonytalan eredmény mellett egyáltalán nem tűnt kifizetődőnek, így a szakemberek javaslatára arról döntöttek, új kutat fúrnak, melynek költségének 90 százalékát vis major keretből finanszírozza a három település. A kiviteléz elhúzódott, így a nagy meleg után a kemény fagyokban is alternatív megoldás biztosította az ivóvizet: a szolgáltató tartálykocsikkal töltötte fel a hidroglóbuszt, melyből aztán eljutott a víz a felhasználókhoz.

– Hivatalosan szerdán, délután három órakor megtörtén a rákötés, így újra a saját ivóvízkutunkból ihatjuk vizünk – mondta Kozma László, hozzátette, a terveknek megfelelően a ceglédi kivitelező befejezte a munkát azon a nettó, 17,8 millió forintos bekerülési költségen, amit vállaltak. Mint megtudtuk a kút jelenleg 320-330 liter/perc teljesítménnyel látja el a hálózatot vízzel. A beüzemelés előtt természetesen háromszor hivatalosan is bevizsgálták a csapba kerülő éltető folyadékot, s azóta a szolgáltató Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV Zrt.) többször is tesztelte, hiszen innentől kezdve a cég felelőssége a vízellátás biztosítása megfelelő minőségben. A jelenlegi, már üzemelő kút csupán pár méterrel csak került arrébb a régitől, hiszen ugyanazt az ivóvízbázist fúrták most meg, mit ami korábban már ivóvízzel látta el az érintett három település fogyasztóját a nagyjából 750 bekötésen.

– Nagyon finom, s teljesen más íze van a mi vizünknek, mint amit ebben a mögöttünk álló egy évben innunk kellett – tette hozzá a polgármester, aki kiemelte, nagyon köszöni mindhárom település lakójának, hogy türelemmel viselték a valóban nem könnyű, elhúzódó helyzetet. – Remélem, hamarosan mindenki megnyugszik, s az élet valóban visszatér a rendes kerékvágásába. –

Újabb ötven évre megoldják

Mint azt Kozma Lászlótól megtudtuk, a kormányzat pozitív döntése érdekében hamarosan javulni is fog a víz minőség a következő években. Ugyanis Vízvár is tagja konzorciumi tagként annak a nyertes, ivóvízjavító fejlesztésekre kiírt, 150 millió forintos pályázatnak, melyben 2019 december 31-ig bezáróan, a most üzembe állt új kút után korszerű berendezéseknek köszönhetően megoldják a víztisztítást. Kicserélik a régi vezetékezést és egyéb elöregedett szerelvényeket. – Remélhetően a következő ötven évre ezzel maximálisan biztosítani tudjuk az eljövő generációk ivóvizét is – fejezte ki reményét a pályázat kapcsán a településvezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában