Az otthon melege

2017.08.18. 16:51

Hiány van tűzifából a nyáron

Az előrelátó ember a tomboló hőségben is gondol a téli tüzelőre, azonban az idei nyáron tűzifahiány riogatja a vevőket. Sokan 15-20 százalékos áremelkedésről számolnak be, de olyan kevés a fa, hogy sok kereskedő már nem is veszi fel a telefont az érdeklődőknek.

K.G.

Kemény, hideg volt a tavalyi tél, több fa fogyott, csökkentek vagy kiürültek a készletek. Egyes helyeken külföldről kellett behozni tüzelőt, hogy fedezni lehessen az igényeket. Talán emiatt is most egy kicsivel több fát szeretnének venni az emberek, ez pedig növeli a keresletet és az árakat is.

– Mindig nyáron veszem meg a tűzifát, mert ha nem jut hozzá az ember időben, nedves fával kell fűtenie. Ha későn veszünk fát, decemberre nem szárad ki, és emiatt a lerakódás tönkreteheti a kéményt és a kazánt – mondta a nagyatádi Horváth István. – Az idei nyáron azonban nem lehet fához jutni, három hetet is várni kell a fakereskedőknél. Az árak hasonlóak a tavalyihoz, talán tíz százalékkal emelkedtek. Sokan azért nem tudják megvenni még a nyáron, mert nem tudják összegyűjteni a tüzelő árát, ami több százezer forintba is kerülhet egy családnak egy szezonra. Ezért sokan csak az utolsó pillanatokban veszik meg a nedves, rossz minőségű és drága fát. Mert télen drágább.

– Érzékelhető a tűzifahiány, pedig a gondoskodó ember már nyár végén szeretne tűzifához jutni – mondta a somogyszobi Mócz András, Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének (MEGOSZ) elnöke. – A tavaszi készletek már elfogytak. A kitermelés egy része nyáron nem végezhető. Olyankor általában gyérítésből kerül ki a nyári fa, és ez nem olyan mértékű, hogy elégséges lenne a lakossági igények ellátására. Az időszaki korlátozások miatt szeptember elsejével indul meg a lakosság által kedvelt akác termelése, ebből kerül ki a legtöbb tűzifa. A lakosság türelmét kell kérni, amíg az őszi termelés ideje eljön. Árfelhajtó ereje a nyári fahiánynak szerintem nincsen, ha van ilyen hatás, az nem annak köszönhető. Érzésem szerint nagy elmozdulások nem várhatók az árban az idén. Az emberek nem tudnak mást tenni, megrendelik a fát, a kereskedő pedig besorolja őket. De azok vannak előnyben, akik már májusban, júniusban gondoskodnak a téli tüzelőről.

Mócz András hozzátette: a vevőknek nem árt körültekintőnek lenni, mert bár Magyarországon letisztultan nyomon követhető a tűzifa származási útja, de a lakosságnak még meg kell tanulnia, hogy melyek azok a hivatalos bizonylatok, amelyek segítségével mind mennyiségben, mind minőségben megfelelő tűzifát szerezhetnek be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában