Egészséges táplálkozás

2017.08.15. 07:00

Iskolai büfé: ne a profit számítson, hanem a minőség

Készülnek a tanévre az általános iskolák, körlevelet kaptak az iskolaigazgatók az Emberi Erőforrások Minisztériumától az iskolai büfékben árusítható, s tiltott termékekről.

Gyeszát Zsolt

Szabó Zoltánné Kudomrák Zsuzsanna szerint fontos az egészséges életmódra nevelés, így az is, hogy ne kapjon egészségtelen élelmiszert a diák a büfékben. A kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános Iskola és tagintézményeinek főigazgatója kérdésünkre elmondta: a levél egy figyelemfelhívás, hogy ne profitorientált legyen az iskolai büfé, hanem úgy szolgálja ki a gyerekeket, hogy közben egészségesen táplálkoznak. Kaposváron három általános iskolában működik büfé. Az egyik intézményben egy automata beszerelésén is gondolkodott egy üzemeltető. Jóllehet a jogszabály azokra is vonatkozik, így ha beépítik, csak egészséges élelmiszert és ásványvizet szolgáltathat majd.

A főigazgató hozzátette: hogy megéri-e az iskolai büfék üzemeltetőjének az egészséges szemlélet megtartása mellett a működtetés továbbra is, azt ők maguk döntik majd el. Ugyanis az a sajnálatos tapasztalat, hogy a gyerekek továbbra is a cukros termékeket és a chipset keresnék elsősorban. Amióta viszont jogszabály tiltja ezeket a termékeket, nem kapnak ilyen élelmiszereket a kaposvári iskolák büféjében a diákok.

Iskolai büfé üzemeltetésére írtak ki pályázati felhívást nemrégiben a lábodi Kótai Lajos Általános Iskolában. A határidő azóta lejárt, üzemeltetőt egyelőre nem sikerült találni – tudtuk meg Dominkó János iskolaigazgatótól. Az intézmény vezetője kérdésünkre elmondta: szeretnék majd a tanév második felére vonatkozóan újra kiírni a lehetőséget. – Jogszabály is tiltja, így a korábban működő iskolabüfében sem lehetett kapni nálunk cukrozott termékeket, de energiaitalt, kólát és chipset sem – mondta Dominkó János. – Az volt a célunk, hogy többek között gyümölcslé, alma és banán legyen a polcokon. Friss pékárukra törekedtünk, s hogy minél szélesebb választék legyen szendvicsekből. A rágók árusítását sem engedtük, hiszen az könnyen játékra csábíthatja a gyerekeket. Amennyiben sikerül üzemeltetőt találnunk, ezekre a jövőben is odafigyelünk.

A családi minta is segíti a helyes étkezést

A családi minta is sokat segít a helyes táplálkozásban. – Fontosnak tartom, hogy nem juthat hozzá a gyermekem a túlcukrozott ételekhez és italokhoz az általános iskolában – mondta el kérdésünkre egy kaposvári édesanya. – Otthon sem tartunk ilyen termékeket, erre mindig odafigyelek. Jóllehet sokszor az kell a gyerekeknek, amiről tudják, hogy nem szabad. Szénsavas üdítőket nem vásárolunk, inkább csak alkalmakkor vannak ezek az italok a háztartásban. Ásványvizet iszunk otthon. A 13 éves fiam is rendszeresen vizet iszik, hiszen ezt a családi mintát látta. Nem gondoltam volna az elején, hogy sikerül rávezetni a vízfogyasztásra. Ugyanakkor gyümölcs is rendszeresen van otthon. Ezzel együtt arra törekszünk, hogy minél változatosabb, minél sokszínűbb legyen az étrend.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában