sclerosis multiplex

2017.08.25. 17:30

A kannabisz segíthet a rettegett betegség kezelésében?

A rettegett betegségben, a sclerosis multiplexben szenvedőknek tartottak rendezvényt a kaposvári kórházban. A legújabb terápiákról hallhattak, de szóba került annak lehetősége is, hogy a kórt kannabisszal kezelnék.

Kovács Gábor

A megyei SM napot Oláh Lajosné, kaposvári alpolgármester nyitotta meg, és fővédnökként köszöntőt mondott Moizs Mariann kórházigazgató, és Hegedüs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesületének elnöke.

– Ez egy lassan előrehaladó betegség, ami súlyos rokkantsághoz vezethet, ám egyéni lefolyású – mondta Deme István, a Kaposi Mór Oktató Kórház neurológus főorvosa. – Régen az orvosok tüneti kezeléssel asszisztáltak hozzá, de 20 éve vannak a lefolyását módosító kezelések. Jelentős javulást lehet elérni azoknál, akiknél ezt időben elkezdik, és jól reagálnak rá. A jövőben az várható, hogy egyre erőteljesebb terápiákkal meg tudjuk állítani a betegség terjedését a páciensek legalább 70 százalékában.

A diagnózis megrémíti a sorstársakat, de nem kellene, mert csak a töredékünk kerül tolószékbe – mondta a kaposfői Kristófné Kiss Emese, az SM betegek egyesületének megyei elnöke. – Mindenkinek őszintén fel kell vállalnia az állapotát, közösen kell megküzdeni ezzel a lelki problémát is jelentő betegséggel. Sok újat ismerhettünk meg ma a gyógytornáról, amelynek van már számítógéppel vezérelt változata is, és életvezetési tanácsokat is kaphattak a résztvevők.

A betegség orvosi kannabisszal kezelése is felvetődött, erről Karácsony Ferenc orvos-természetgyógyász tartott előadást. Szerinte a kannabisz az SM betegek számára fontos önsegítő módszer lehet, magasabb életminőséget adhat. Hozzátette: a kórban szenvedőknek van olyan törzskönyvezett, elismert gyógyszere is, amelyben a kannabisz hatóanyaga megtalálható. Állítja, hogy a vadkender minden betegségből segíthet a felépülésben, de a mai klinikummal még nem kompatibilis.

– A kannabisz egy olyan „gyógynövénycsoport”, amely a szervezetünkben lévő endokannabiotid rendszert képes karbantartani, ez a rendszer pedig szervezetünk minden működése feletti védelmet és koordinációt alkot, beleértve az immunrendszert, a hormonokat és a vegetatív idegrendszert – mondta Karácsony Ferenc, aki megalapította a Magyar Orvosi Kannabisz Egyesületet. – A vadkendert a népi gyógyászat ismeri, de mára kriminalizálták. Bizonyos összetevőire kábítószer-tilalom áll fenn, de erről a növény nem tehet.

Somogyban is sokakat érint

Magyarországon mintegy nyolcezer ember szenved sclerosis multiplexben, Somogyban 200-250 embert érint. Autoimmun eredetű, amelynek oka ismeretlen. A központi idegrendszert érintő gyulladás, a gyógyítása még nem megoldott. Azonban az ezerarcúnak is nevezett kórnak nem lehet megjósolni a lefolyását. A betegek számára fontos a lelki gondozás, a stresszmentes életvitel, mert a rokkantsághoz vezető betegség lassítható, szinten tartható. A Kaposi Mór Oktató Kórházban élen járnak a kezelésben és a rehabilitációban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában