Kordokumentum

2017.08.27. 07:00

Különleges és ritka pápai levél került elő a búcsúhelyről

Bár számos latin írást lefordított Dr. Kisnemes János nyugállományú plébános, őt is meglepte egy irat, mely tavasszal került a kezébe. Egy pápai búcsúengedélyező levelet vittek hozzá fordításra, mely történetesen a Nagyatádhoz tartozó Kivadári Kápolnához kötődik.

Gyeszát Zsolt

Nagyboldogasszony napján tartott szentmise még különlegesebb volt az idén, hiszen ekkor számolt be a felfedezés jelentőségéről a híveknek Dr. Kisnemes János a Kivadári Kápolnában. Több latin nyelvű dokumentumot vittek már az évek során a nagyatádi plébánoshoz, hogy fordítsa le azokat. Az idén tavasszal azonban egy különleges irat jutott a kezei közé Bognár Tibor nagyatádi gyűjtőnek köszönhetően. A sokszor nehezen értelmezhető, megkopott szövegekkel ellentétben ez egy szépen olvasható latin nyelvű dokumentum volt. Az irat már az első kézbevételkor érdekesnek tűnt, hiszen szerepelt benne Kivadár, Veszprém, s XV. Benedek pápa neve is.

A pápai levél tanúsága szerint az történt, hogy – a korábban a veszprémi egyházközséghez tartozó – Kivadár egykori földbirtokosa, gróf Somssich Adolf kérte a kápolnában lévő Szűz Máriát ábrázoló festményre a búcsú engedélyezését, vagyis hogy búcsút köthessenek a hívők a képhez. A plébános elmondta: az egyházi tanítás szerint a búcsú nem azonos a mulatsággal, a tánccal, s a manapság a fogalomhoz kapcsolt tevékenységekkel. Az egyházi tanítás szerint a búcsú Isten színe előtt a már megbocsátott bűnökért járó, ideigtartó büntetések elengedése. Búcsúkat önmagáért, s az elhunytak tisztítóhelyen lévő lelkeiért nyerhet a hívő az egyház segítségével. A gróf kérésére engedélyezte az 1914-es pápai oklevél a kivadári búcsút azoknak, akik a festmény előtt bűnbánó szívvel, az egyházi formáknak megfelelően imádkoznak.

Bár nem személyesen a „béke pápájának” is nevezett XV. Benedek keze nyomát őrzi a dokumentum, az irat azért is különleges, mert civil emberek kérésére nem igen állított ki ilyen iratokat a Szentszék. Az oklevél hitelességéről is szerettek volna meggyőződni. Olaszországi ismerősök segítsége és egy vatikáni levélváltás eredményeként ma úgy tudják, hiteles a pápai levél, mely Petrus Gasparri bíboros megbízásából kelt 1914-ben, s mely a halászgyűrű pecsétet is magán viseli.

Az irat nemcsak egyházi, hanem várostörténeti érték is. Így a kordokumentum, és a hozzá kapcsolt festmény megőrzését, s megismertetését közös ügynek tekintik – tudtuk meg Ormai István polgármestertől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában