Helyi közélet

2017.08.15. 18:02

Látássérültek és egészségesek közösen tekerik körbe a Balatont

Már hetedik alkalommal kerékpározzák körbe vakok a Balatont. Kedden vette a kezdetét a Mozdulj! Közhasznú Egyesület programja, a Balaton körüli tandemkerékpáros túra látássérültnek, augusztus 15-e és 20-a között.

K. G.

A rendezvény figyelemfelkeltésként is szolgál. Egyrészt fontos mások segítése, másrészt a fogyatékossággal élők is képesek olyan teljesítményekre, melyek az egészséges emberek számára is kihívást jelentenek. A 220 kilométert tandembiciklivel végigtekerni komoly feladat, de az egyesület önkéntesei és látássérült barátaik már évek óta szívesen vágnak bele a kalandba.

– Az idén különösen fontos célunknak tartjuk, hogy rendezvényünk hírét minél több Balaton környékén élő emberhez elvigyük, valamint, hogy ők is egy rövid távon csatlakozzanak hozzánk a saját kerékpárjaikkal – hangsúlyozta

Tálos Marianna, a Mozdulj! Közhasznú Egyesület elnöke. – Ezért több helyszínen is flashmobot tartunk: Balatonföldváron, Keszthelyen és Badacsonyban, amelyhez a Balatonon nyaraló turisták is csatlakozhatnak. Ehhez az ötlethez kapcsolódik fotópályázatunk is: kerékpározással és motorozással kapcsolatos fotókat várunk, egészen a nyár végéig. Feladatunknak tartjuk, hogy olyan embereket ébresszünk rá a segítségnyújtás örömteli valójára, akik ezt még nem tapasztalták meg.

A kezdeményezéshez évről-évre olyan hírességek is csatlakoznak, akiknek fontos az esélyegyenlőség kérdése. Az idén Szűcs Gabi énekesnő, Legerszki Krisztina, a Jóban Rosszban színésznője, Gájer Bálint, Tóth Tamás paralimpikon úszó, Hajnal János, a Barátok közt szereplője, Vajtó Lajos, Dopeman, Tommyboy és a program fővédnöke, Horváth Lajos motorversenyző letesztelte, milyen is lehet vakon tandemezni.

Horváth Lajos a motoros barátaival a túra egyes szakaszain az út biztosítását segítik. – Hatalmas megtiszteltetés számomra, hogy a szervezők engem kértek fel a tandemes bringatúra fővédnökének – mondta Horváth Lajos, aki az idei évben is minden energiájával a Dakarra készül. – Öt évvel ezelőtt volt egy súlyos motorbalesetem, és a kórházi lábadozás alatt az olimpiai közvetítéseket néztem a tévében. Az egyik bringás versenyszám alatt jutott eszembe, hogy a kerékpározás remek kiegészítő sportág lehet számomra, és amint felépültem, el is kezdtem edzeni. Azóta már több versenyen indultam, legutóbb egy 67 kilométeres megméretésen vettem részt. A tandemezést soha nem próbáltam, féltem is ráülni, és nagyon furcsán hangozhat, de épp vak bringás társam, Csaba volt az, aki nagyon sokat segített. Az első pár méter nehezen ment, majdnem el is estünk, de később egyre inkább ráéreztem az ízére. Nem vagyok hozzászokva, hogy mögöttem ül valaki, a motoron is mindig egymagam vagyok, ezért az egyensúlyozást és a kanyarodást meg kell szoknom a tandemen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában