Búza

2017.08.15. 16:46

Magyarok Kenyere: Barcson őrlik a somogyi gazdák adományát

A gazdák jó szívvel adták, a fuvaros jó szívvel szállítja és a barcsi malom ingyen őrli a Magyarok Kenyere program somogyi felajánlását. Közel 11,5 tonna gabona gyűlt össze az idei évben Somogyban a jótékonysági akció keretében. 

Egy éve működik újra a száz éves barcsi malom, amely hagyományos technológiával, prémium minőségű lisztet képes előállítani a gazdák felajánlásaiból. Az összegyűlt búzából készülő liszt a megye gyermekintézményeihez jut el, főként hátrányos helyzetű gyermekeket támogatnak vele – hangsúlyozta a szállítmány átadása előtt Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. Ez azt jelenti, hogy intézményenként négyszáz kiló lisztet adnak majd át ősszel, ami egy kisebb telephely esetén az egész éves fogyasztást is fedezheti.

A barcsi malmot működtető vállalkozás ingyen vállalta az őrlést. István József tulajdonostól megtudtuk, büszkék arra, hogy a patinás malomban készülhet el a liszt a gyerekek számára. A kedden érkező gabona szerda estére már lisztként kerül a zsákokba és az egyeztetések lezárásáig Barcson raktározzák majd a gazdák adományát.

A drávamenti város polgármestere szerint hiánypótló volt a malom megnyitása, ahol a tradicionális gépekkel őrlik lisztté a gabonát. Karvalics Ottó hangsúlyozta: Barcs tavaly óta a helyi vállalkozások, termelők, molnárok és pékek összefogásával készült kenyérrel ünnepel augusztus 20-án. Neszményi Zsolt kormánymegbízott az együttműködés hatékonyságát hangsúlyozta, hiszen hatóságként immár a mezőgazdasággal kapcsolatos jogkörök jó része is a Somogy Megyei Kormányhivatalhoz tartozik.

Nagyon lépett előre Somogy – hangsúlyozta Gombos Sándor – hiszen nem kell más megyékbe szállítani az itteni felajánlásokat. Somogyban gyűlt össze a búza a 140 adományozótól, itt őrlik azt lisztté és Nagybajomban sül majd a Magyarok Kenyere a hétvégi nemzeti ünnepre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában