Helyi közélet

2017.08.24. 08:02

Fidesz: ellentmondásos a Botka-Lengyel találkozó

Tisztán látszik, hogy az MSZP és a Jobbik összefogásra készül Siófokon is, az országgyűlési választások előtt alig egy évvel nincsenek véletlenek – írta hétfői sajtóközleményében Szajcz Adrián.

Tisztán látszik, hogy az MSZP és a Jobbik összefogásra készül Siófokon is, az országgyűlési választások előtt alig egy évvel nincsenek véletlenek – írta sajtóközleményében Szajcz Adrián, a siófoki Fidesz frakcióvezetője és Fábián Károly a Fidesz helyi elnöke annak kapcsán, hogy Botka László a szocialista párt miniszterelnök-jelöltje Lengyel Róbert polgármesterrel közösen tartott sajtótájékoztatót a múlt héten. Mint a közlemény kiemelte, szerinte a két politikus találkozója ellentmondásosra sikeredett, például mert az MSZP miniszterelnök-jelöltje polgármesterként az önkormányzati szektort bírálta, továbbá kiemelte a magyar egészségügy problémáit és a szakemberek elvándorlását.

– A szocialisták jobb, hogyha hallgatnak az önkormányzatok helyzetével kapcsolatban, mert mindannyian jól emlékszünk a kormányzásuk alatt tett megszorításokra, amelyek a magyar családok és a vállalkozások mellett az önkormányzatokat is kilátástalan helyzetbe hozták. Míg az első Orbán kormány után 2002-ben az önkormányzatok eladósodottsága 250 Mrd forint volt, addig a 8 éves szocialista kormányzás után ez 1350 Mrd forintra nőtt – húzták alá. A folyamatos megszorítások, az önkormányzati feladatok növelése és az ehhez való finanszírozás drasztikus csökkentése soha nem látott magasságokba emelte az önkormányzatok eladósodottságát. Ez a választókerület legnagyobb településeit tekintve hozzávetőlegesen Siófokon 4,6 Mrd forint, Tabon 360 millió forint, Balatonföldváron 460 millió forint volt.

A közlemény kitért arra is, hogy 2010 óta a Fidesz kormány alatt sikerült elérni, hogy az ország összes gazdasági mutatója javul, növekednek a bérek és Európában példátlan otthon és családtámogatási formák kerültek bevezetésre. A kormány kiemelten kezeli a Balatont, bizonyítja ezt az is, hogy a 370 Mrd forintból 103 Mrd forint saját forrás érkezik a régióba a turizmus fejlesztésére a helyben működő kis – és közép vállalkozások támogatására. Soha ekkora nemzeti forrás nem került még közvetlenül a Balatonhoz.

Ezek is érdekelhetik