Kreativitás

2017.08.20. 08:14

Rajztáborban örökítették meg a település értékeit a gyerekek

Rajztáborban gyűjtötték össze a faluban élő szülők és az onnan elszármazottak gyermekeit Kisasszondon. A táborlakók a település nevezetességeit örökítik meg az alkotásaikkal, amelyekből falinaptár készül. A naptárakból minden helybeli család kap majd. A nyári tábor hagyományosan a vakáció kezdetétől augusztus 20-ig tart a községben.

Kovács Gábor

Egy nagy asztalt körbeülve lelkesen és vidám rajzolgattak a gyerekek a kisasszondi táborban. – Tartalmas témákat választanak a gyakorláshoz, a legtöbben a kastélyt, a református és a katolikus templomot, vagy a kápolnát rajzolják le, de sok képen feltűnik a játszótér, és az első és második világháborúban elesettek tiszteletére állított helyi emlékmű és szobor, amely egy édesanyát ábrázol a kisfiával – mondta a gyerekekre felügyelő Héjjas Zoltánné kulturális közfoglalkoztatott. – Október végéig adják be a rajzokat, decemberben lesz az értékelés, de aki küld rajzot, biztosan kap valami elismerést, hogy érezzék a gyerekek, megbecsülik az alkotásaikat.

Az idén már ötödik éve rendezték meg a tábort a kistelepülésen. Korábban a Kadarkút-Nagybajom kistérség nyert egy gyermekesély programra támogatást, ennek részeként indult a kezdeményezés. Tavalyelőtt azonban befejeződött a program, de Kisasszondon akkora igény volt a folytatásra, hogy a Nemzeti Művelődési Intézettel közösen szervezték meg ismét a tábort.

– Amint befejeződik a suli pénteken, mi a következő héten már kezdünk, és a tábor hagyományosan augusztus 20-ig tart, de rögtön utána egy hét iskolára felkészítő program veszi kezdetét – mondta Csontos Szabolcs polgármester. – Tíz-tizenöt gyermek van általában a táborban egy időben, cserélődnek. Néha otthon pihennek, mert az is megterhelő, hogy valaki egész nyáron egy táborban legyen. Jellemző, hogy sok gyermek a nagyszülőkhöz érkezik a nyárra Kisasszondra. A tábornak van egyfajta gyermekmegőrző funkciója, ugyanakkor a tudásra, az ismeretszerzésre és a tanulásra is nagy hangsúlyt fektetnek.

Korábban szakképzett pedagógusok vitték a tábort, jelenleg a Nemzeti Művelődési Intézet munkatársai, akik itt vannak a faluban. Az idén támogatást nyertünk egy rajzpályázatra. A táborban készült legjobb 12 rajzból falinaptár lesz, amelyet adventkor minden kisasszondi család megkap majd. Tavaly adventi koszorú volt, most naptár lesz az ajándék.

A rajzokon Kisasszond értékeit kell megjeleníteniük a gyermekeknek. A Gosztonyi-alapítványosokkal dolgozunk együtt, ők a rajzkészség kialakításában segítenek, valamint művészekkel, tanárokkal állunk kapcsolatban, mert komoly zsűrizés lesz, hogy megállapítsák, melyek a legkiválóbb alkotások. Ha sok jó rajz lesz, jövőre is ezekből áll majd a naptár.

Meghívták az elszármazottakat

Az idén tartottak az elszármazottaknak találkozót, szinte többen voltak, mint a település lakossága. Kisasszond sok diplomást adott, akiket az önkormányzat a Bursa Hungaricán keresztül is támogatott. A fiatalok megtartása lesz a következő időszak legnagyobb kihívása Kisasszondon, mutatott rá a polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában