szent ügy

2017.08.31. 20:00

Tanévnyitó: a gyerekek a nyertesei az oktatás átalakulásának

Az idei tanévben 10 ezer 500 diákot vár a tanulás Kaposvár általános és középiskoláiban. A tanulók közül csaknem 500-an először ülnek majd iskolapadba.

K.G.

A kaposvári tankerületi központhoz tartozó városi intézményekben 7000, míg a Kaposvári Szakképzési Centrum öt, kaposvári tagintézményében 3300 tanuló kezdi meg a 2017/18-as tanévet. Utóbbiak közül több mint 500-an esti, felnőttoktatási rendszerben tanulnak majd. A Táncsics Mihály Gimnáziumban megtartott tanévnyitón elhangzott: fejlesztésekkel vághatnak neki az új tanévnek.

Megnyíltak a tudás tárházai: kezdetét vette a 2017/18-as tanév a megyeszékhelyen. A kaposvári Táncsics Mihály Gimnáziumban tartott tanévnyitón részt vett Szita Károly polgármester, Gelencsér Attila országgyűlési képviselő, és Stickel Péter, kaposvári tankerületi igazgató, továbbá Csiba Ágota a Kaposvári Szakképzési Centrum vezetője. Az ünnepségen a legjobban teljesítő pedagógusok elismeréseket vehettek át.

– A tanároknak is köszönhetően az átalakulás során történt kisebb-nagyobb hibák kijavítása után az oktatásügyben ma nyugalom van. Nyugalomnak is kell lennie, mert ennek fő nyertesei a gyerekek – mondta Szita Károly kaposvári polgármester, megnyitva a tanévet a város egykori főgimnáziumában, amely szimbóluma a generációk egymásra építő munkájának, az erényeknek, a tudás igazi otthonának.

– Egy nemzet jövője nagyban függ attól, hogy a nemzedékek milyen hatékonysággal adják tovább a tudást, amely gyarapítja közösségünket – tért ki erre a polgármester. – Mindent meg kell tennünk azért, hogy a tanítás-tanulás szent ügye a legjobb körülmények között történjen, mert a nagy eredmények, rendkívüli teljesítmények így születnek, és ezt a kaposvári iskolák bebizonyították.

Szita Károly nyomatékosította: Kaposvár a fenntartó kilététől függetlenül felelősséget érez iskolái és tanárai iránt. Kiemelten figyelnek erre a területre: a Németh István Program keretében 19 óvodában, tíznél is több iskolában 2,3 milliárd forintért végeznek felújításokat. A diákoknak arra hívta fel a figyelmét, hogy a tudás megszerzése és alkalmazása nem csak kemény munka, de örömforrás is.

A 211 éves gimnázium igazgatója a közelgő fejlesztésekről is beszélt. – A jövő nagy kihívása előtt állunk, mert a világ államai a rangsort reményeink szerint nem háborúkban döntik el, hanem a gazdasági mennyiségben mérhető minőségi tudás megszerzésével – mutatott rá Reőthy Ferenc. Bejelentette, hogy a kaposvári tankerülettel közösen pályázva egy 33 és fél millió forintos fejlesztési támogatást nyertek. Terveik szerint a pénzből felújítják a tornatermet, a könyvtárban bútort cserélnek, illetve eszközfejlesztéseket, infrastrukturális beruházásokat hajtanak végre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában