Térkép

2017.08.31. 20:15

Túra két keréken az érintetlen természetben

Még alig száradt meg a nyomdafesték rajta, máris nagy népszerűségnek örvend a Balaton-Nagyberek zöld útjait bemutató, kerékpárosoknak szóló térkép, amelyet Balatonfenyvesen, a Kisvasút napján mutatnak be a hétvégén.

Turbéki Bernadett

A 6000 példányban készült kiadvány egy olyan területet mutat be, amelyet 2006-ig sorompó zárt le. A kerékpárral végigjárható, összesen csaknem 100 kilométernyi szakaszt mutatják be a térkép segítségével, ám jövőre már egy továbbfejlesztett változatot vehetnek kézbe a turisták. A Majorka Turisztikai és Rendezvényközpont, valamint a budapesti Bike Balaton összefogásából olyan térképet hoznának létre, amely feltünteti a terület szolgáltatásait és érdekességeit, valamint a települések hagyományőrző rendezvényeiről is tájékoztatja a turistákat.

A vendéglátóhelyek, pincesorok és szállások mellett a muzeális látnivalókat, valamint helyi őstermelők, kézművesek portáit is megjelölik majd az új változaton. Ehhez azonban 11 település önkormányzata egyeztet majd, ugyanis őket érintik a kisebb-nagyobb ösvények, amelyektől a szervezők azt várják, hogy a Balaton-kör egy kitérő, kalandos útvonalát képezzék, és egyben a háttértelepüléseket összekössék hazánk legnagyobb tavával.

A kerékpározható szakaszok a már meglévő Balatonmáriafürdőtől Fonyódig tartó részhez kapcsolódnak Buzsák, Nikla, Csömend, Somogyszentpál és Kéthely érintésével. A kirándulók választhatnak, hogy csupán öt vagy akár 65 kilométert szeretnének letekerni a szinte érintetlen természetben. Három irányba indulhatnak a bicajosok, és ugyanoda térhetnek vissza. Közben megismerkedhetnek a terület jellegzetességeivel, valamint gazdag élővilágával. A szervezők abban bíznak, hogy a kiadvány segítségével új korszak indul el a berekben. – A térképen helyrajzi számmal bíró utak vannak, településeket kötnek össze, de nem közutak – mondta a térképet bemutató Antics László. – Árnyas pihenőhelyeket alakítunk ki padokkal és asztalokkal, valamint információs táblákat helyezünk ki.

Az első ilyen infotábla maga a térkép, amelynek nagyított példányát a szombati átadó ünnepség után az Imremajorba érkezők már böngészhetik is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában