Út a fejlődéshez

2017.08.04. 07:00

Két ütemben épül az M60-as gyorsforgalmi

Elkészült az M60-as gyorsforgalmi út környezeti hatásvizsgálata. A Barcs és Pécs közötti szakasz Somogyban Kálmáncsát, Szulokot és Istvándit érinti. A települések már készülnek az új helyzetre.

Kovács Gábor

A nyomvonal 64,4 kilométer hosszú, és két ütemben halad előre a beruházás. Először a Pécs–Szigetvár szakasz készülhet el, aztán következik a Szigetvár és Barcs közötti rész kiépítése. A gyorsforgalmi út kétszer két forgalmi sávos lesz, mindkét oldalon burkolt padkával, középen elválasztó sávval. A tervek már nyilvánosak, várják az észrevételeket. Ebből előreláthatóan lesz bőven a három somogyi faluban.

A terveket már láttuk – mondta Peperő Rózsa, Kálmáncsa polgármestere. – Jónak tartjuk a kezdeményezést, de azt még nem tudjuk, hol lesz hozzánk vezető átjáró, vagy pihenőhely. A lakóházakat nem érinti az építés, mert külterületi földeken, erdőkön át vezet az út. A képviselő-testületi ülésünk előtt a lakosokat körbejárva összeszedjük a kérdéseket, főként azokét, akiknek ott van földterületük. Augusztus 24-én lesz közmeghallgatás Barcson, azt reméljük, hogy akkor kapunk bővebb tájékoztatást. A véleményem az, hogy jó, hogy fejlesztés van a környéken, mert akár gazdaságilag is profitálhatunk belőle.

Szulokhoz lesz a legközelebb az új gyorsforgalmi út, Kálmáncsát a mostani bekötőúttal párhuzamosan, egy kilométer távolságban érinti. – Azt gondolom, hogy a nemzetgazdasági beruházás keretében épülő M60-as elkerülőút a településünk számára szerencsés több okból – fejtegette Hengerics József, Szulok polgármestere. – Egyrészt egy olyan kistelepülés, mint Szulok, a lakosságszáma csökkenését csak úgy tudja megállítani, ha olyan közlekedési útvonalak készülnek, amelyeken át el lehet jutni távolabbi munkahelyekre. Másrészt az új gyorsforgalmi segíti a barcsi járásban a munkahelyteremtést, az üzemek termékeinek a szállítását. Ezért a szulokiak döntő többsége örül a beruházásnak. A falunak a dél-keleti csücskéből, amelyhez 200 méter távolságban halad majd az útvonal, viszont érkeztek aggályok. Azt kérdezik a helyiek, mekkora lesz a zajszint, zavaróak lesznek-e az éjszakai közlekedés fényei, hogyan lesz megközelíthető ezentúl az úton túli erdő. Érdekes, hogy többségében a Szulokon élő külföldiek, kettős állampolgárok aggódnak.

Mi lesz a kivágott fák sorsa?

Az istvándi polgármester felvetette, hogy a települése részesülhetne az erdőirtások hasznából. – Az útvonalat láttam már térképen, Istvándi, Szulok és Kálmáncsa között húzódik majd az új út – mondta Kalányos Zoltán, Istvándi polgármestere. – A mi részünkről csak egy erdőterület érintett. Ott az út építése előtt feltételezhetően erdőirtások lesznek. Amikor a határvédelmet erősítették meg a délvidéken, szétosztották a kivágott fákat a környékbeli falvak között, ezt szociális tűzifaként lehetett hasznosítani. Reménykedem benne, hogy hasonló módon mi is részesülhetünk a fából. Az M60-as gyorsforgalmin biztosan nagy lesz a közlekedés, de nem hiszem, hogy az autósok megállnak az erdőben, vagy betérnek a mi falvainkba körülnézni. Nem tudjuk, hogyan oldjuk majd meg a földutak használatát, mert eddig földes utakon el lehetett jutni tőlünk Szulokba és Kálmáncsára, ezeket keresztezni fogja majd a gyorsforgalmi.

Darányt nem érinti az M60-as gyorsforgalmi út nyomvonala. A települést átszeli a Szigetvárról Barcsra vezető 6-os út, és a sűrű kamionforgalom ellen sok helyi lakos tiltakozott. Forgalomszámlálásba kezdtek: volt olyan nap, amikor 358 kamion és teherautó robogott át a falun, ahol mintegy ezren laknak. Aláírásgyűjtés is indult júniusban, hogy megoldást találjanak a kamionok okozta problémára. Villányi László polgármestertől megtudtuk: augusztus közepén találkoznak majd a Közút illetékeseivel egy egyeztetésen, akkor talán sikerül előrejutni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában