Fesztiválfőváros

2017.09.01. 11:30

Balaton Sound, B.my.Lake, Strand – ha Zamárdi, akkor fesztivál

Ha Zamárdi nevét halljuk, elsőként a fesztiválok jutnak eszünkbe: Balaton Sound, Strand, B.my.Lake. Vagy éppen a helyi szervezésű programok, amelyekből az idén nyáron is bőségesen válogathattak a városba érkezők. Sokak szerint a hatalmas vendégforgalom és bőséges programkínálat miatt mostanra már átvette a főváros szerepét Siófoktól Zamárdi.

Koszorus Rita

Forrás: Major Kata - Rockstar Photographers

Csákovics Gyula zamárdi polgármester a felvetésre visszafogottan mosolygott, hiszen ő is hallotta már, hogy állítólag Zamárdi lett a Balaton fővárosa. – Nem törekszünk ilyen irányba – mondta a településvezető. – Siófok a Balaton fővárosa és az is marad. Eleve egy 25 ezres város, meghatározó a Balaton tekintetében, zászlóshajónak tekinthető. Az tény, hogy évek óta ott vagyunk Siófok és Balatonfüred mögött az idegenforgalmi adóbevétel és a vendégéjszakák számával. Azért persze valamilyen szinten jól esik ez, és az is, hogy a település ismertsége ilyen szintet üt meg.

Zamárdi hírneve persze a hatalmas tömegeket vonzó fesztiválok révén vált világhírűvé, hiszen a Balaton Soundra a világ minden tájáról érkeznek bulizni vágyók. Ami rendkívül jót tesz a város turisztikai bevételeinek, tette hozzá Csákovics Gyula.

– Ezek a rendezvények kellenek egy Balaton-parti településnek, mert idegenforgalomból élünk, ez hozza a bevételt – fogalmazott a polgármester. – Az, hogy önmagában van a Balaton az ma már kevés. Ha megnézzük a nyári szezonban nemcsak hétvégén vannak tele az utak, hanem más napokon is, mert mennek az emberek kirándulnak és szálláshelytől függetlenül felfedezik a környéket.

És keresik a programokat. Ezért Zamárdi tudatosan minden hétvégére kínált elfoglaltságot az ideérkező turistáknak. Azonban amekkora hasznot hoznak a rendezvények, annyi fejfájást is okoznak. – Zamárdi esetében is tapasztalható, hogy annyian jönnek egy-egy augusztusi vagy júliusi hétvégén, hogy lassan eljutunk oda, mint sok európai nagyváros: élhetetlenné válik a település – fejezte ki aggodalmát a polgármester.

 

Hiszen az itt élőknek, üdülőtulajdonosoknak együtt kell élniük a rendezvényekkel, a tömeggel, sőt sokszor a hangos zenével is. Ráadásul Zamárdiban hosszú ingyenes partszakasz és ingyenes parkolók is csábítják a turistákat. – A környező településeken meg lassan már mindenhol fizetés mellett lehet parkolni, emiatt sokan átjönnek hozzánk strandolni – ismertette tapasztalatait Csákovics Gyula. – De olyanról is tudunk, hogy szervezetten Budapestről hozzák le buszokkal a vendégeket egy napra fürödni és sokszor hűtőtáskában hoznak magukkal ételt-italt. Tehát így még a büféseknek sincs hasznuk ezekből a vendégekből, mi pedig szedjük össze a szemetet utánuk. Nyilván nekünk ezzel az oldallal is foglalkozni kell és megoldást kell találni, most amikor majd értékeljük a szezont.

A településvezető azonban hozzátette: mindenkinek nem lehet megfelelni, de arra megoldást kell találni, hogy fenntartható turizmus legyen Zamárdiban.

Az egész településnek hasznosak a rendezvények

Azok az üdülőtulajdonosok, akik a klasszikus zimmer feris rendszerre rendezkedtek be, azok nem tudták korábban kiadni üdülőiket. Nekik nagy lehetőség a Balaton Sound és Strand Fesztivál. – Ezzel pluszbevételhez jutnak, konkrétan tudom, hogy abból vásárolnak téli tüzelőt, kicserélik a hűtőszekrényt, tehát sok olyan dologra futja, amire egyébként nem –mondta Csákovics Gyula.

Az üdülőtulajdonosok véleménye is az, hogy jó hatással van a sok program a forgalomra. – Jót tesz Zamárdinak, hogy vannak rendezvények a szezonban – mondta el érdeklődésünkre Torjai Miklós. – Vendégházunk 700 méterre van a szabadstrandtól, sokszor szállnak meg bulizók nálunk.

Schieszl Johanna apartmanháza elsősorban külföldi fesztiválozókat fogad a szezonban. – Belga, német és osztrák vendégeim vannak ilyenkor, akik már januárban lefoglalják a szállást – mondta el a Hannabella Apartmanház tulajdonosa. – Javult a helyzet az utóbbi időben, nem szemetelnek annyira, mivel bevezették ezt a zöld zsákos akciót. Szomszédok eléggé neheztelnek a fesztivál idején, de ezt az időszakot túl kell élni.

Címoldali fotó: Major Kata – Rockstar Photographers

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában