várólista

2017.09.10. 21:00

Éveket kell várni a csípő- és térdprotézis műtétre

Csípőprotézisre még mindig hosszabb időt kell várni Somogyban, azonban sikeresen csökkentették a szemészeti műtétekre várók listáját a Kaposi Mór Oktató Kórházban. A várólista csökkentési programok 2014 óta zajlanak a magyar egészségügyben.

Kovács Gábor, [email protected]

Csak a szürkehályog, a csípőprotézis, illetve a térprotézis műtét esetében kellett várólistát felállítani a kaposvári kórházban. Akadna még más, jellemzően sebészeti műtéttípus, amely az országban másutt várólistát igényel, de Kaposváron erre nincs szükség.

– Ha összehasonlítjuk a 2014-es kiindulási adatokat a jelenlegivel, akkor szembetűnő, hogy a szürkehályog esetében jelentős várakozási idő-csökkenést értünk el – emelte ki Papp Erzsébet orvos-igazgató. – 2014-ben ez 10 hónap volt, most mindössze 3. A szeptember 8-ai adatok szerint 2017 december 6-ára jegyezhető elő ilyen műtét. A szürkehályog esetében ez sikertörténet. A csípő- és térdprotézis esetében a korábbi évekhez hasonló a helyzet jelenleg is. 2014-ben egy csípőprotézisre 2 évet kellett várni, míg térdprotézisre hármat. A csípőprotézis-lista sajnos pár hónappal emelkedett 2 év 5 hónapra. Most 2019 január 24-re jegyezhető elő egy ilyen műtét, térdprotézis pedig 2019 február 13- ára.

Papp Erzsébet hangsúlyozta: Az ortopédiai műtétek gyakran nem azért húzódnak el, mert nem kerülnének előbb sorra a betegek, hanem azért, mert egy meghatározott orvoshoz ragaszkodnak a páciensek. Egy sebész teherbíró képessége viszont véges, a munkaideje behatárolt. Azért, hogy a várólisták csökkenjenek, a kórházban heti két alkalommal is délutáni műtéteket tartanak munkaidő-meghosszabbítással a várólista ledolgozása érdekében.

– Megteszünk mindent, hogy a várólisták csökkenjenek, erre van kapacitásunk, és kormányzati szinten is biztosítottak a források, nem azért kell várni, mert nincs finanszírozás a műtétre – emelte ki az orvos-igazgató. – Azt is figyelembe kell venni, hogy a betegeknek műtét előtt vizsgálatokon kell átesniük, kardiológiai vizsgálattól a góctalanításig, az aneszteziológiai vizsgálatig. Ez is növeli a várakozási időt. Az ortopédiai műtéteknél gyakori, hogy az aneszteziológiai vizsgálatok kisebb fertőzést, például fogászati problémát vagy húgyúti fertőzést derítenek fel, ezeket a fertőzéseket meg kell szüntetni a műtét előtt. A várólistákat növeli, hogy más megyékből sok területen kívüli beteg érkezik a kórházba, mert ortopéd szakorvosaink nevesek, keresettek.

Javítottak a szembetegségek várólistáján

A szembetegségek műtéteinek terén a jelentős javulás részben annak köszönhető, hogy emelkedett a szemész szakorvosok száma a kórházban, illetve a szemészeti műtétek túlnyomó többségét nem altatásban végzik, aneszteziológust nem igényel. Szürkehályog műtétre jelenleg 59 napot kell várni, és 200-an várakoznak a Kaposi Mór Oktató Kórházban. Csípőprotézis műtétre jelenleg a várakozási idő 483 nap, és 445-en várakoznak. Térdprotézis esetében 494 napról van szó, és 349 betegről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában