dióburok-fúrólégy

2017.09.22. 11:30

Dióvész: árnyat ad csak a fa, termést már nem

Rendkívüli módon elszaporodott a somogyi diósokban, de a kiskertekben is a nyugati dióburok-fúrólégy. Az Amerikából érkezett kártevő nem csak a csonthéjas burkát színezi feketére, de a dióbelet is tönkreteszi. Védekezni kiskertekben szinte lehetetlen ellene.

Góz Lilla

Tele vannak a toponári városrészben az árkok dióval. Sokan már fel sem szedik a termést, amelynek burka teljesen fekete. Kampf Ferenc a napokban vette észre, hogy az egy hónapja szép zöld burkú diója befeketedett, de azért bízik abban, hogy a szőlőhegyén található fáiról még le tudja szüretelni a termést. Tóth Istvánt is megkeresték a Kócsag utcában élők a problémával. A növényvédelmi szakember két zacskónyi mintával érkezett a Kaposvári Egyetemre, hogy igazolást nyerjen, egy 2011-ben megjelent kártevőről van-e szó, a nyugati dióburok-fúrólégyről. Egy-egy burokból akár 40-50 nyű is előkerülhet, teljesen belefúrják magukat a termésbe így károsítva a dióbelet is.

Keszthelyi Sándor, a Kaposvári Egyetem docense mikroszkóp alatt vizsgálta meg a Tóth István által a laboratóriumba vitt mintákat és egyértelműen megállapította: a feltevés beigazolódott, a nyugati dióburok-fúróléggyel van dolguk a termelőknek.

– Az Amerikából érkezett kártevő 2011-ben jelent meg először Magyarországon, s 2012-ben jelentek meg róla először hivatalos szakmai tudósítás – mondta el az egyetemi docens. Keszthelyi Sándor hozzátette: a burokban teszi le a nőstény a tojását és itt szaporodnak el a lárvák. – A védekezés összetett és nagyon bonyolult, nagyüzemi termesztés esetén lehet csak sikeres – mondta. – Ott az almamoly elleni permetezés a dióburok fúrólégy ellen is védelmet nyújthat. Háztáji védekezés viszont szerinte szinte lehetetlen, ugyanis a nagyméretű diófára nehézkes az olyan növényvédő szer felvitele, ami a kártevő szaporodását megakadályozhatná.

Ám nem csak a héj, hanem a bél is károsodhat – véli Tóth István. - Agresszív kártevőről van szó, egynemzedékes, a nyű iszonyatos pusztítást végez. A zöld burkot feldarálja, elkezd rothadni, korhadni. A kártevő megjelenik a hájas növény belső tartalmában is. Árnyat fognak csak adni a kiskerti diófák, termést nem, vagy ha mégis, az élvezhetetlen lesz – mondta Tóth István.

A szakemberek azt tanácsolják, hogy gyűjtsék össze a fekete héjú diót és égessék el, így nem tudnak a lárvák áttelelni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában