Higiénia

2017.09.18. 21:00

Fókuszban a babák egészsége

Amikor új jövevény érkezik a családba, sok szempontból megváltozik az élet. Át kell gondolni számos hétköznapi feladatot, így például a ruhaneműk tisztítását is. Tekintve, hogy a kisbabák bőre érzékeny lehet tisztítószerekre, esetükben kiemelten fontos a higiénia, védőnők azt javasolják, hogy az első időszakban mossuk külön a kicsik ruháit.

Koszorus Rita

– A születést követő hónapokban mindenképpen érdemes külön mosni a babaruhákat a család többi tagjáétól – mondta Csősz Katalin, védőnő. – A pici gyermekek bőre sokkal vékonyabb, mint a felnőtteké. A vékonyabb szaruréteg, a hám- és a kötőszövet kapcsolata lazább, ezért a bőr sokkal sérülékenyebb és fogékonyabb a kórokozókkal szemben. Ezért vegyszermentes mosási módszereket javaslok – emelte ki.

Ezek amellett, hogy roppant hasznosak, a kellemetlen szagok megszüntetésében is gyors segítséget nyújtanak. Erre a legmegfelelőbb egy gőzölős mosógép, amely funkciót „steam” felirat jelöli a készüléken. A kórokozók likvidálására szolgáló forró gőz egy bőrbarát megoldás a kisgyermekes családok számára, s ráadásul a plüssjátékokon megtelepedő allergének majdnem 100 százalékát eltávolítja.

Sőt, akinek pénztárcája engedi úgynevezett „baby care” funkcióval ellátott mosógépet is beszerezhet, amelyet kifejezetten a kisgyermekesek igényeire álmodtak meg a tervezők. Ezek meleg vizes öblítéssel még hatékonyabbak, s szupercsendesek, rezgésmentesek, így a baba álmát sem zavarják működés közben.

Sőt ma már olyan készülékek is elérhetőek, amelyek wifi kapcsolatra képesek, tehát egy mobil alkalmazás segítségével irányíthatóak, így biztosítva extra kényelmet az első hónapokban folyamatosan talpon lévő kismamák számára.

Érdemes tehát átgondolni a gyermek érkezése előtt, hogy tudunk e pénzt szánni egy bababarát mosógép beszerzésére, vagy maradunk a hagyományos gőzölős programnál, netán a vasalással igyekszünk fertőtleníteni a kisbaba pelenkáit, ruháit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában