Brutalitás

2017.09.25. 09:00

Gyermekeket verő tanár áll a bíróság elé

Több gyermeket is megvert egy pedagógus a hetesi általános iskolában, a bántalmazások miatt vádat emelt ellene az ügyészség, ám a mai napig taníthat az intézményben.

Szűcs Tibor

A Somogy Megyei Főügyészség érdeklődésünkre közölte, hogy a Kaposvári Járási és Nyomozó Ügyészség vádat emelt egy személy ellen a Kaposvári Járásbíróságon hatrendbeli, közfeladatot ellátó személy eljárásában elkövetett bántalmazás bűntette miatt, míg egy másik személlyel szemben a nyomozást egy rendbeli, könnyű testi sértés vétsége miatt – megrovás alkalmazása mellett – megszüntette.

Hat konkrét eset feltárása mellett folyik tehát majd a fizikai erőszakkal járó tetteit általában a testnevelésórákon, vagy utána elkövető tanár ellen a per a bíróságon. Az ügyészi megrovást pedig az intézmény igazgatója kapta könnyű testi sértésért.

Természetesen mind az igazgatót, mind pedig a vádlottként szerepelő tanárt személyesen megkerestük, egyikük sem kívánt élni a lehetősséggel, hogy elmondja, mi vezetett idáig.

Az érintett gyermekek szülei közül hárommal fel tudtuk venni a kapcsolatot. Egyikőjük azonban, miután megelégelte az ügyet, szeptembertől már egy másik közeli település iskolájába íratta korábban a tanár által bántalmazott fiát. A másik két édesanyával személyesen találkoztunk, mindketten azt mondták, jóformán előzmény nélküli a bántalmazás, s mindkettőnél igaz, hogy a gyermek hazaérve nem akarta elmondani, mi történt. A megvert diákok különösen nehéz anyagi körülmények között élő, halmozottan hátrányos helyzetű családok gyermekei.

Stickel Péter, a Kaposvári Tankerületi Központ igazgatója kérdéseinkre adott válaszában aláhúzta, amíg nincs bírósági ítélet, nem hoznak munkáltatói döntést a tanárral kapcsolatban. A tankerületi központot a nyomozó hatóságok hivatalosan nem értesítették az ügy állásáról. – A Kaposvári Tankerületi központ, amennyiben határozat vagy ítélet születik, azonnal megteszi a szükséges munkáltatói intézkedést – írták megkeresésünkre.

A tankerületi központ vezetője az általa tartott értekezleteken minden esetben kiemelte, hogy zéró tolerancia van a diákokkal szembeni bántalmazással vagy egyéb, a testi-

lelki fejlődésüket veszélyeztető cselekményekkel szemben, minden rendelkezésére álló eszközzel fellép az ilyen esetekben, és az érintett dolgozónak azonnali hatállyal megszünteti a munkaviszonyát. A fenntartó elítéli az agresszió bármely formáját, függetlenül attól, hogy ki az áldozat – írták a lapunknak küldött válaszukban.

A hivatkozott bűncselekmények törvényi büntetési tételeivel kapcsolatban annyi tény azonban előre is tudható, hogy a közfeladatot ellátó személy eljárásában elkövetett bántalmazás bűntette egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Nem egyedi, hogy a diák húzza a rövidebbet a felnőttel szemben

Két és fél évvel ezelőtt írtunk arról az esetről, amikor tornaórán verte meg diákját egy tanár Somogyban. A testnevelést tanító férfit végül egy év próbára bocsátotta a kaposvári bíróság. Márciusban pedig arról számoltunk be, hogy feljelentést tettek egy helyi plébános ellen, aki kulcscsomóval dobott fejbe egy kilencéves kisfiút. A gyerekek rendetlenkedtek a hittanórán.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában