látképromboló

2017.09.22. 09:00

Lezárnak egy utat – zajvédő fal ellen tüntetnek a fonyódiak

Tüntetésre készülnek a fonyódiak, hogy megóvják a kilátást egy zajvédő faltól, amelyet most készülnek megépíteni a vasút mellett. Az interneten már több mint 1500-an csatlakoztak a tiltakozó csoporthoz.

K. G.

– A legszebb rész, ahonnan a fákat már kivágták, most oda falat emelnének – mondta egy balatonfenyvesi hölgy, aki az ellenzők táborát gyarapítja. – Ez az egyetlen hely, ahonnan gyönyörű a kilátás a túlsó partra. Itt csak a strand van, de nem hiszem, hogy a fürdőzők tiltakoznának, ha hallják elmenni a vonatot, amiből óránként van egy.

– A múlt héten láttuk, hogy a lyukakat ástak a vasút és a 7-es főút között, oszlopokat helyeznének, így húznák fel a zajvédő falat – mondta a tüntetést szervezők nevében Mészáros Judit. – Ott áll a veszélyes löszfal, mellette a 7-es út, a bicikliút és a vasút, valamint a strand. Csak négy-öt ingatlan van arra, ami nyaraló, egy részüknek külföldi a tulajdonosa. Ők azt az információt kapták, hogy nem lesz fal. Úgy tudtuk, jön egy mérnők, akivel lehet egyeztetni, kérjük-e a falat.

– Aki végigment valaha a déli parton, itt láthatja egyedül, hogy a főút mellett ott a Balaton, és szemben sorakoznak a hegyek – fűzte hozzá Mészáros Judit. – Ez páratlan kilátást nyújt. Semmi sem indokolja a zajvédő falat, mert nincs ott lakóövezet. Senki nem érti, milyen meggondolásból kéne ide tenni egy 2,5 méter magas falat. A rendőrséggel egyeztettünk egy szombati tüntetésről. A fal elemeit kamionnal hozzák, ezért lezárnánk az utat, hogy szóba álljanak velünk. Ez az az útszakasz, amit egyébként is le szoktak zárni a löszfal veszélyessége miatt.

– Azt a látképet veszi el a fal, ami miatt híres Fonyód – mondta Hídvégi József polgármester. – Egy demokráciában, ha az egyik érintett fél sem akar egy döntést – márpedig sem a háztulajdonosok, sem a strandolók nem akarják –, akkor azt a döntést felül kell vizsgálni. Meg kell nézni, kinek, milyen kárt okoz a fal, például esztétikai kárt a városnak, és felerősíti-e a 7-es út zaját. A környezetvédelmi hatóság értékelése alapján épül a fal, ezért egyeztetést kezdeményeztem péntekre náluk és a NIF Zrt.-nél. Ha nem tudnak á-t vagy b-ét mondani, akkor szombaton tüntetés lesz, hangsúlyt kell adni a fonyódiak véleményének.

A NIF válaszolt

A Balaton déli partja vasútvonalának átépítését a Dél-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség határozatában foglalt zaj- és rezgésvédelmi intézkedések megtételével kell elvégezni, közölte kérdésünkre Karcagi Orsolya, a NIF Zrt. kommunikációs igazgatója. Fonyódon a kérdéses helyen, a jogerős környezetvédelmi engedély előírása szerint zajárnyékoló fal építésével biztosítható a közlekedés okozta zajkibocsátás elleni hatékony védelem. A falat a balatoni sajátosságok figyelembe vételével tervezték, a sínekhez lehető legközelebb helyezik el, a magasságát minimalizálják. Teteje 10-15 centivel magasabb lesz a kerékpárút csőkorlátjának tetejéhez képest. A fal mindkét oldalán zajelnyelő kivitelű. A társaság a jogerős környezetvédelmi engedély szerinti műszaki tartalomtól eltérni nem tud, az abban szereplő műszaki tartalmat valósítja meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában