útfelújítás házilag

2017.09.09. 10:00

Fél éve dolgoznak a nagy terven, mellyel tízmilliót spórolnak

Több száz méternyi járdát és utat újított meg az osztopáni önkormányzat úgy, hogy saját maguk gyártották le a térburkoló elemeket, mad tették le a téglákat.

Stanics Adrienn

Fél éve dolgoznak azon, hogy megvalósulhasson a tervük, amellyel több tízmillió forintot spóroltak. Egész nap forog a betonkeverő az osztopáni önkormányzat udvarán. A formába öntés után néhány napnyi száradás után készülnek el a térburkoló elemek. Négy közmunkás áprilistól készíti a téglákat, többféle méretben. – Naponta 200-250-et is kiöntünk, így már az utóbbi hónapokban megcsináltunk 8 ezer darabot ezekből az elemekből – mondta a helyszínen Bogdán László, aki közmunkásként vesz részt a programban. Az elemeket száradás után kiveszik a formából, és helyben fel is használják. Eddig több száz méternyi járda és út újult meg így.

– Ennek az útnak a széle járólapokból készült az iskola udvarán. Ez azért fontos, hogy falunapokkor sátrakat is fel tudjunk húzni, és a konyhára is bármikor bejárhasson az autó biztonságosan. Itt sokszor az eső elmosta az utat és alig lehetett közlekedni. De most nemcsak biztonságos, de szép is – mutatta az új utat Kovács Béla László, Osztopán polgármestere.

Pályázatok segítik az útfelújítást

Az önkormányzat a Helyi Értékteremtés elnevezésű pályázaton nyert több mint ötmillió forintot a járda és útfelújításra és az ehhez szükséges elemek legyártásához. Ez rendkívül nagy segítséget jelent a településnek. – Olyan bejáratokat tudunk készíteni a faluban, amelyek tényleg beleillenek a környezetbe, s időtállók is lesznek. Nagyon szeretnénk ha ezeken a pályázatokon többször szerepelnénk sikerrel, hiszen csak így tudunk fejleszteni. A helyi gyártással több 10 millió forintot spórolhattunk, ráadásul közmunkásokat tudunk foglalkoztatni, akik értéket hoznak létre – mondta a polgármester. Hozzátette: több utcában és a temetőnél is megújult az útburkolat. Ilyen nagyszabású útfelújítást saját forrásból nem tudtak volna megvalósítani, mert nincs önerejük hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában