Tanulmányok

2017.09.13. 10:00

Magyaroktól tanulnák a duális képzést a horvátok

A történelemben a horvát-magyar kapcsolatok létrejöttét egészen az 1100-as évek elejére teszik a szakértők. A két nép mindig is együtt élt a Kárpát-medencében egészen 1918-ig.

Turbéki Bernadett

A história azonban úgy hozta, hogy csaknem száz éve határ választja el a szokásaiban, kultúrájában, mentalitásában közös múltra visszatekintő két népet. Egy Európai Uniós projekt azonban új hidat épít a két ország között.

A Duo Pack elnevezésű program keretében Somogy – és Zala-megye a duális képzést mutatja majd be déli szomszédainknak. Horvátországban majd csak év végén hozzák meg a duális szakképzésekre vonatkozó törvényt, ám a Varasd és Bjelovar megyei gazdasági kamaráknál úgy látják, hogy érdemes előre tapasztalatokat gyűjteni arról, hogy hazánkban milyen az együttműködés a gazdasági szereplők és a szakképző iskolák között, illetve a munkaerő piacot a képzések hogyan tudják jól felkészített fiatalokkal ellátni.

Hazánkban 2011-ben alkották meg a duális szakképzésre vonatkozó törvényt. 2015-ben már megvalósult a lényege, vagyis a szakképzésben részt vevő diákok vállalkozásoknál szerezhették meg a gyakorlati tudást. A vállalkozóknak is teljesíteniük kellett, ugyanis kötelező volt a mesteri címet megszerezniük ahhoz, hogy gyakorlati oktatókká válhassanak. Nálunk csaknem három éve működik az a rendszer, amit a horvátok úgy szeretnének elsajátítani, hogy magyar mind sikeres és nehézkes tapasztalatokkal gazdagodva hozzák létre saját duális képzési rendszerüket.

– Németországban és Ausztriában már régóta ilyen képzésben vesznek részt a diákok, ám pontosan emiatt választottuk inkább Magyarországot, mert hasonló cipőben járunk. Mi is most alakítunk ki olyasvalamit, ami pár éve még a magyaroknál is újdonságnak számított – mondta a Varasdi Gazdasági kamara elnöke. – Ha a törvényt elfogadják, nálunk is két-három éven belül megvalósulhat az új képzési forma. – tette hozzá Dragutin Glozinic. A Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara Kardosfán tartott keddi projektnyitó rendezvényén köszöntőjében kiemelte a nyelvi nehézségeket, de ígérte, hogy az együttműködés következő eseményén már több magyar szóval bővíti szókincsét. A projekt augusztus 1-jén indult és 16 hónapig tart majd a tapasztalatcsere. A partnerek kedden egyeztették vállalásaikat. A siker érdekében pedig további rendezvényeket, workshopot, és tanulmányutat is beemelnek az EU által támogatott programba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában