időjárás-jelentés

2017.09.11. 07:00

Még egy nap nyár

Ma még folytatódik az átlagosnál melegebb idő, de már több lesz felettünk a gomolyfelhő és helyenként zápor, zivatar is előfordulhat majd. Holnapra egy hidegfront hatására jó 10 fokkal visszaesik a hőmérséklet.

Szalinay Tibor

Egy közelgő hidegfront előterében ma még meleg, de már növekvő nedvességtartalmú, labilis léghullámok érkeznek fölénk. A napsütés mellett már erőteljesebb lesz a gomolyfelhő képződés és a késő délutáni, esti óráktól zápor, zivatar is kialakulhat majd. Meleg, nyári idő várható, a legmagasabb nappali hőmérsékletek 30 fok közelében alakulnak.

Holnap már a hidegfront alakítja időjárásunkat, többnyire felhős, esőkkel, záporokkal tarkított idő várható. A megerősödő, helyenként viharossá fokozódó északnyugati széllel az eddigieknél jó 10 fokkal hűvösebb levegő érkezik fölénk, így erős lehűlés kezdődik, a napi maximum hőmérsékletek már 20 fok alatt alakulnak majd.

Az éjszakai órákban nyugalomba jut felettünk a hidegfront, felszakadozik a felhőzet, mérséklődik a szél, ezért szerda hajnalra erősen lehűl a levegő.

Többnyire 10-12 fok közötti minimum hőmérsékletek várhatók, de Somogy szélvédett, mélyebben fekvő völgyeiben 7-8 fok is lehet.

Napközben már ismét délire fordul felettünk az áramlás, amellyel melegebb léghullámok érkeznek fölénk. Erősödik a nappali felmelegedés, a sok napsütés hatására már 25 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében

Hétfő: eleinte változóan felhős, napos idő várható, majd a délutáni, esti óráktól már erősebben megnövekszik a felhőzet és többfelé valószínű eső, zápor, esetleg gyenge zivatar. Az eleinte délnyugati, majd később északnyugati szél megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 28-30 fok között alakul. Késő estére 20-22 fok közé hűl a levegő.

Kedd: többnyire erősen felhős idő várható, csak rövid időre süthet ki helyenként a nap. Eleinte többfelé várható eső, zápor, majd napközben fokozatosan csökken a csapadékhajlam. Az északnyugati szél erős, a Balaton térségében viharos lesz. A hajnali órák hőmérséklete 15-17 fok között alakul. A délutáni órákra 17-19 fok közé melegszik a levegő.

Szerda: napközben változóan felhős, napos idő várható, csapadék nem lesz. A délnyugatira forduló szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 9-11 fok között alakul, de a mélyebben fekvő völgyekben ennél is hűvösebb lehet. A délutáni órákra 22-24 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a következő egy hétben is folytatódik a változékony idő. Csütörtökön már egy újabb hidegfront éri el térségünket, amely mögött péntekre jelentősen visszaesik a hőmérséklet. Szombaton átmenetileg ismét melegszik az idő, majd vasárnap újabb hidegfront érkezik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában