Toborzó

2017.09.02. 15:00

Minden járásban lesznek kiképzett tartalékos katonák

Minden nemzet hadereje a hivatásos katonákon kívül a felkészült, sokoldalú tartalékos erőre épül.

Harsányi Miklós

Megyénkben elsőként 24 önkéntes területvédelmi tartalékos katona írta alá szerződését a Kaposvári Vágtán: a honvédség azok jelentkezését várja, akik elkötelezettek és tenni akarnak saját lakókörnyezetük biztonságáért. Hamarosan több somogyi rendezvényen is bemutatót tartanak az érdeklődők számára.

Minden nemzet hadereje a hivatásos katonákon kívül a felkészült, sokoldalú tartalékos erőre épül. A professzionális haderőként működő Magyar Honvédség tartalékállományát önkéntes tartalékosok biztosítják. Az idén tavasztól önkéntes területvédelmi tartalékosnak is lehet jelentkezni.

– A területi alapon szervezett önkéntes tartalék erő hozzájárul az ország védelmi rendszerének működtetéséhez békében és különleges jogrendi időszakokban – áll a honvédség tájékoztatójában. – Az új szolgálati forma célja, hogy az ország összes járása rendelkezzen felszerelt és kiképzett tartalékos katonákkal, akik saját járásukban erősítik Magyarország védelmét anélkül, hogy lakóhelyüktől hosszabb időre el kellene szakadniuk. Ez a kötelék egyúttal önvédelmi képességet jelent majd helyi szinten a megyének, a településnek és a lakosságnak is.

Szervezettsége, felkészítettsége valamint önkéntes tartalékos jellege miatt az önkéntes területvédelmi egység összekötő szerepet tölt be a professzionális haderő és a polgárok közösségei között. Azt is megtudtuk: a rendszerhez a mindenkori öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig csatlakozhat minden nagykorú, magyarországi lakóhellyel rendelkező, büntetlen előéletű és cselekvőképes magyar állampolgár. A területvédelmi tartalékos szolgálatra azok is jelentkezhetnek, akik civil foglalkozásuk megtartásával vagy iskolai tanulmányuk mellett szeretnék kamatoztatni tudásukat hazánk védelmében. Kaposváron, a toborzó és érdekvédelmi központ Baross utcai központjában is érdeklődni lehet, a jelentkezés első lépése a regisztrációs lap kitöltése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában