Fejlődés

2017.09.13. 18:13

Beruházás a jövőbe

Gazdaságosabb és környezetbarátabb lesz az új 6,6 milliárd forintból megépülő szennyvíztisztító telep Kaposváron. A projekt az évszázad legnagyobb fejlesztési programjának a Németh István Programnak egyik legjelentősebb beruházása.

Koszorus Rita

A város egyik legjelentősebb beruházásnak nevezte Szita Károly, polgármester az új szennyvíztelep megépültét. A városvezető úgy fogalmazott, ezzel a fejlesztéssel a jövőnek dolgoznak Kaposváron. – Otthonainkban teljesen természetesnek vesszük, hogy lefolyik a fürdővíz és onnantól nem is gondolunk arra, hogyan tovább – mondta Szita Károly. – Milliárdokat építünk be a föld alá a Németh István Program részeként. Amellett, hogy korszerűsítjük a távhőhálózatunkat, csapadékvíz elvezető rendszerünket, új szennyvíztelepet is építünk. Látszat, csilli-villi nincs, de a haszon mégis óriási. Nem csupán az ellátás biztonságát növeljük, korszerű technológiával megfizethető szinten tartjuk a közszolgáltatás díjait.

Szita Károly megköszönte a kormány támogatását az ünnepségen résztvevő Nemcsok Dénes környezeti és energiahatékonysági operatív programokért felelős helyettes államtitkárnak. A politikus azt mondta: a kormány elkötelezett a környezet védelme mellett, „nem kidobott pénz” az, amit szennyvíztisztítás korszerűsítésére költenek, és az újabb technológiák alkalmazása hozzájárul a szolgáltatás árainak szinten tartásához.

Hozzátette, egy szennyvíztisztító fejlesztése nem látványberuházás, de rendkívül fontos, hiszen azáltal, hogy csökken a környezetterhelés, hozzájárul az életminőség hosszú távú javulásához.

Csutor Ferenc, a Kaposvári Víz- és Csatornamű Kft. főmérnöke érdeklődésünkre elmondta: új technológiát alkalmaznak majd a jelenlegi területen megépülő új telepen. – Eleve gazdaságosabb és kisebb az oxigén mennyiség, amit itt a szennyvízkezelés során be kell juttatnunk a szennyvízbe – mondta a szakember. – Nem mindegy, hogy mi a végtermék, hiszen jelenleg a tisztított szennyvizet a Kaposba juttatjuk vissza, míg a szennyvíziszapot megfelelő kezelés után mezőgazdasági területeken injektáljuk be. A jövőben azonban a szennyvíziszapból keletkező metángázt, energiává alakítjuk.

Ugyanis a beruházás keretében egy biogázüzemet is építenek, hangzott el az alapcsőletételen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában