kutatnak

2017.09.30. 15:30

Ökológiai katasztrófához vezethet a pusztító fényszennyezés

Három évig kutatják a fényszennyezést az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Savaria Természettudományi Centruma , az Eszterházi Károly és a Kaposvári Egyetem kutatói közösen. A projektre a Széchenyi 2020 programból 979,99 millió forint uniós támogatást kaptak az intézmények.

Koszorus Rita

A fényszennyezés egy kevésbé ismert környezeti ártalom, azonban napjainkban már jóval gyakoribb beszédtéma, mint egy évtizede. Azonkívül, hogy a rosszul megtervezett, vagy elavult technológiájú fényforrások az embert páratlan égi látványtól fosztják meg, az élővilágra is komoly kárt jelentenek.

A fény hatással van a növényekre, állatokra, sőt az emberekre is. Akár kis mennyiségű, rossz időben érkező fény is képes megzavarni az élőlények belső óráját, a hormonok termelését, s akár a teljes ökoszisztémát is károsan érintheti. A kutatók szerint a fényszennyezés mértéke rohamosan, évente 5-10 százalékkal.

Egy – az országon átívelő nemzetközi projekt keretében – tudományos konzorcium kezdi meg működését az ELTE Savaria Természettudományi Centruma vezetésével. A kutatócsoport tagja a Kaposvári Egyetem is, amely részt vesz majd a fényszennyezés kutatásában. – Fejleszteni fogja az egyetem a ropolyi vadászházat – mondta el kérdésünkre  Kolláth Zoltán, a projekt szakmai vezetője és a Magyar Csillagászati Egyesület elnöke. – Itt egy környezettudományi kutatóházat alakítanak ki, s mivel az már a Zselic másik oldala, kontroll terület is lesz.

A szakemberek a fényszennyezés hatásait vizsgálják széles körben, s felmérés készül hazánk fényszennyezettségéről is.

A három intézmény együttműködésével megvalósuló projekt része gy olyan világítási projekt is, amely alternatívát jelent a káros és szennyező rendszerek helyett. – Bárdudvarnok lesz az egyik helyszín, ahol kiépül ilyen közvilágítási rendszer – tudtuk meg a projekt szakmai vezetőjétől. – Olyan lámparendszer épül, amely szabályozható, hogy sárga vagy fehér fénnyel világít. Hosszabb távon is az a cél, hogy nem csak a fény mennyisége, hanem az összetétele is kontrollálható legyen. Ez egy eléggé újszerű dolog, máshol sincs ilyen megoldás a közvilágításban. De mi úgy érezzük, hogy ez jelenti a jövőt: a környezethez alkalmazkodva óvjuk is azt.

A választás azért esett Bárdudvarnokra, tette hozzá Kolláth Zoltán, mert közel van a Zselici Csillagos Égbolt Parkhoz a település. Ráadásul nagy kiterjedésű a község, amelynek köszönhetően változatos a biológiai környezet is, ahol meg figyelhetik majd a szakemberek a világítás élőlényekre gyakorolt hatásait.

Pusztíthat a fényszennyezés

A földi élet ritmusa évezredek óta a nappalok és éjszakák változásától függött, amely kódolva van az élőlények génjeiben is. Ezt azonban az ember radikálisan megzavarta azzal, hogy az éjszakát nappallá változtatta. A Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetség tudományos kutatásokat összegző anyaga szerint már bebizonyosodott, hogy a fényszennyezés káros, sőt akár halálos is lehet kétéltűekre, madarakra, rovarokra, emlősökre és a növényekre is. Bizonyos madárfajok éjszaka vadásznak, illetve vonulnak a Hold és a csillagok fényénél. A mesterséges fények eltéríthetik őket és veszélyes vidékekre tévedhetnek, például városokba, ahol a magas épületekbe ütközhetnek.

A növények esetében a kutatások rámutattak, hogy egyes fajok egyedszáma lecsökkent. Ennek oka, hogy a a beoporzók nem végzik munkájukat, mivel sok rovart vonz a fény. Azoktól pedig a beporzás és táplálék miatt is függ a többi élőlény.

Lényegében minden összefüggésben van mindennel, ezért is fontos, hogy a fényszennyezést csökkentsük, hiszen ökológiai katasztrófát okozhat a rohamos növekedése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában