2017.09.26. 14:27
Tök jó Napok Rádpusztán
Töltsenek el velünk egy (vagy kettő) tök jó napot Rádpusztán. A Rádpusztai Gasztro élménybirtok, a Balatoni Halászati Zrt., a Somogyi Hírlap és a sonline.hu az idén immár hatodik alkalommal rendezi meg október 28-29-én a Tök jó Napokat.
Ezeken a napokon a szokásos vonzerő-kavalkád mellett különleges tökös ételek is várják a vendégeket. Lesz itt minden, mi szemnek és szájnak ingere: sütőtök krémleves – tökmagos stanglival, sütőtökös jérceragu curryvel, jázminrizzsel, marinált fogasfilé, sütőtökös spagettivel vagy éppen libacomb – sütőtökpürével, lilahagymachautney-val. No és persze a várva várt tökös-mákos rétes sem maradhat el. A Rád-Vin Borászat az új borait kóstoltatja. A tökös ételekhez egész napos tökös programok is dukálnak. Természetesen minden játék tökhöz kötött. Lesz tökfaragás, játékos tökösprogram-kavalkád gyermekeknek és felnőtteknek – értékes nyereményekkel! A családok, baráti közösségek és munkahelyi „csapatok” a komoly megmérettetés mellett igénybe vehetik az élménybirtok többi szolgáltatását is. Ahogy szokott, nyitva lesz a Magyar Borok Pincéje és a lovarda is várja a terep- és pónilovagolni, vagy éppen lovaskocsizni vágyókat.
A sütőtök kedvező élettani hatásait már az indiánok is ismerték, kígyómarást gyógyítottak vele és a szeplők eltüntetésére is használták. Napjainkban tudományos kutatások támasztják alá, hogy a sütőtök kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A, B1, B2, B6 vitaminok és folsav tartalmának köszönhetően egészségmegőrző, gyógyító hatású. A halban kevés a koleszterin, de bővelkedik ásványi anyagokban; magas az emberi szervezet számára fontos foszfor-, vas-, kálium- és kalcium-, valamint az A-, D-, B2 és B6-vitamin-tartalma is. A magyarok egy főre eső halfogyasztása uniós átlag alatti.