Bébi egészség

2017.09.17. 20:00

Veszélyes bébikompok, etetőszékek kerültek le a polcokról

Több etetőszéket, járókát és bébikompot vontak ki a forgalomból egy országos fogyasztóvédelmi ellenőrzés után a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szakhatóságai. Két hónapig járták az országot a megyeszékhely szerinti járási hivatalok munkatársai.

Koszorus Rita

Összesen 179 üzletben 1411 etetőszéket, járókát és bébikompot ellenőriztek, 53 boltban 181 termék esetében a termékekről hiányoztak a figyelmeztető tájékoztatók, ezért a hatóság kötelezte a vállalkozásokat, hogy a kifogásolt termékeken tüntessék fel a szükséges információkat, s mellékeljek a megfelelő használati és kezelési útmutatót. Az elvárások teljesüléséig a termékek kereskedelmét felfüggesztette a hatóság. Több kisgyermekek számára készült termékről megállapították, hogy balesetveszélyes, vagy káros lehet a kicsik egészségére.

Az etetőszékek esetében arra mutattak rá a revizorok, hogy öt magasabb kivitelezésű termék stabilitása nem megfelelő, mivel azok hátrafelé borulnak. Ezért használatuk során komoly a sérüléses veszély kockázata.

Az egyik vizsgált pelenkázó lap anyagában a megengedettnél nagyobb mennyiségű úgynevezett DEHP-t (Di-ethilexil-flatalát) találtak, amely súlyos kockázatot hordoz magában – közölte a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság.

A vizsgálatok során arra is fény derült, hogy nagy különbség van a pelenkák nedvszívó képessége között. A szakemberek megállapították, hogy az olcsóbb termékek esetében – nem meglepő módon – alacsonyabb a nedvszívóképesség, míg a drágább termékeknél kiugróan magas. A hat termék ellenőrzésével végzett vizsgálat tehát arra mutatott rá, hogy a drágább – egyben márkásabb – pelenkák használatával akár feleannyi is elegendő azonos hatás eléréshez, s egyúttal kevesebb hulladék keletkezik, összegezte a hatóság a tapasztalatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában