Stunt riding

2017.09.06. 17:30

Zsinórban ötödször lett magyar bajnok az őrült motoros

Legutóbb Kunmadarason mutathatták be a stunt riding szerelmesei a hajmeresztő és lélegzetelállító mutatványaikat. Herczeg Balázs, vagyis Mókus kiélezett versenyben, a fiatalokkal viaskodva megszerezte zsinórban ötödik magyar bajnoki címét.

Böcz Zoltán

Az alföldi nagyközség, Kunmadaras adott otthont augusztus végén a Magyar Stunt Riding Bajnokságnak. A különleges sorozat erősnek, színvonalasnak számít, hiszen több versenyző megméreti magát a világbajnokságokon is, ráadásul dobogóesélyesként. A kaposvári kaszkadőr motorosnak nem volt könnyű dolga, ám végül zsinórban ötödször hódította el a magyar bajnoki címet. –Az összes fordulót meg tudtam nyerni, de szoros volt a vége, meg kellett küzdeni a pontokért, nagyon oda kellett figyelni – mondta Herczeg Balázs.

Év elején rendezték meg az Európa-bajnokságot, ahol egy ponttal csúszott le dobogó legfelső fokáról a kaposvári motoros. Mint lapunknak elárulta, egy megcsúszás állt Mókus és az aranyérem közé.

– Még a második helyezés is szép eredménynek mondható, de kiélezett volt a verseny, egyetlen ponttal maradtam le az első helyről – összegezte teljesítményét Mókus.

A kaposvári kaszkadőr motoros 41 éves, míg vetélytársai többnyire szinte a fiai lehetnének. A sportban ebben a korban már többnyire edzőként, csapatvezetőként tevékenykednek az emberek. Csak kiemelt felkészüléssel lehet tartani a lépést a többi adrenalinfüggővel, ezért Mókus napi öt órán át edz. Október végéig bemutatókon számíthat a közönség a kaposvári motorosra. A téli időszakban pedig a felkészülésé, de ez rengeteget kivesz Herczeg Balázsból.

– Amíg más a meleg lakásban pihen, én akkor is kint edzek, nem ritkán a mínusz tíz fokban is akár – árulta el. Ilyen körülmények között az út is csúszós, könnyen megsérülhet az ember, továbbá a vastagabb öltözet miatt nehezebb a mozgás. A mediterrán éghajlatú országok versenyzői előnyben vannak.

Ha Mókus épp nem versenyre készül, akkor jó eséllyel a motorját bütyköli. Széria alapújárgányokon kápráztatják el az extrém sportok szerelmeseit a versenyzők, de a két keréken kívül igazából semmi sem gyári alkatrész. Rengeteg átalakítás vár egy kétkerekűre, hiszen napi nyolc óra munkával két-három hónapba is telhet, mire versenyképes lesz egy-egy motor. Nem túlzás tehát azt állítani, hogy Herczeg Balázs életét teljesen kitölti ez a sport.

Kérdésünkre, miszerint meddig örülhetünk még a sikereinek és elképesztő bemutatóinak, Mókus azt mondta: nagyon felgyorsult és rohamosan fejlődik a sport, ezért maximum három-négy évig fog még versenyezni. – Azután tervben van egy motoros iskola alapítása, valamint egy kétfős magyar csapat indítása – tette hozzá. Mint megtudtuk, Herczeg Balázs következő évre vonatkozó tervei közt szerepel az újabb Európa- és világbajnoki részvétel, ahol a minél jobb végső eredmény elérése lesz ismét a célja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában