Álomút

2017.10.03. 14:00

Átszeli a csillagparkot – kerékpárút vezet a Zselic szívébe

Mára az egyik legvonzóbb turisztikai célpont lett az országban a zselici tájvédelmi körzet, ahol egyre több túrázó, távfutó és kerékpáros tölti a szabadidejét. Nekik is kedvezni akartak a most elkészült úttal, amely Zselici Csillagparkot szeli át.

K. G.

A 3,6 kilométer hosszú kerékpárút hatvanmillió forintba került, az összeget a Földművelésügyi Minisztérium állta, mint a SEFAG Zrt. területének tulajdonosa. – Fontos része ez annak a fejlesztési iránynak, amelyet a térségben lévő polgármesterek igényként megfogalmaztak – mondta Jakó Gergely, a SFEAG Zrt. közjóléti és turisztikai vezérigazgató-helyettese. – Turisztikai útvonal, de a környékbeliek munkába járását, kikapcsolódását is segíti. Célunk, hogy a meglevő és a jövőben megvalósuló beruházásokat összekössük úgy, hogy mindenki számára bejárható legyen.

Huszonöt évvel ezelőtt még unikum volt a Lábod melletti sziágyi erdei iskola létesítése, azóta csak az utolsó hét évben kétmilliárd forintot fordított ökoturisztikai fejlesztésekre a somogyi állami erdőgazdaság. Felújították a mesztegnyői kisvasutat, megépítették a Studinka Tanösvényt és kerékpárutat Lábodon, létrehozták a nagysalléri vadászházat és a desedai kalanderdőt. Oroszlánrészt vállaltak az országos Kék Túra útvonal felújításában is. A jövőben a ropolyi völgyben egy látványházat építenek majd. A térség látnivalóit egy hálózatba köti a kerékpárút, amelyen át Szennától Bőszénfáig, vagy Visnyeszéplakig és Bárdudvarnokig is eljuthatnak majd a biciklisek. Ennek a hálózatnak a része a most átadott út a csillagparkban.

– A SEFAG-nak sikerült ismét maradandót alkotnia, mert tudják, hogy a jövőnek építenek utat – köszönte meg a beruházást a Somogy Megyei Önkormányzat nevében Huszti Gábor alelnök, aki hangsúlyozta a Zselici Csillagpark egyedülálló voltát a világon. – Az út nemcsak az erdészeknek fontos, hanem erősíti a települések összetartozását. Az erdőbe út kell, melyen belépve mindenki megtapasztalhatja a természet értékeit.

Az avatáson elhangzott: ezzel a beruházással a Zselic ismét meghatározóvá vált az ország turisztikai térképén.

Közösen bringáztak sportolók és diákok

A kerékpárút avatásán kerékpáros egyesületek tagjai, és a kaposvári Táncsics-gimnázium tanulói is a bringák nyergébe pattantak, hogy a csillagparktól a ropolyi tóig kerekezzenek. – Vártuk már ezt az utat, mostantól sokkal többen járnak erre kerékpárral, mert biztonságosabb lett, nem vagyunk kitéve már az időjárás viszontagságainak – mondta Sipos Zsolt, a kaposvári Seven Hills Mountain Bike Kerékpáros Egyesület tagja. – A környezet csodálatos, a Zselic nekünk is a szívünk csücske. Rendszeresen kirándulunk erre a családdal, és edzéseket is tartunk. Örvendetes, hogy így fejlődik a környék.

Az útavatón részt vett Simonfa polgármestere is. – Nagyon örülünk minden fejlesztésnek, ami a környéken történik – mondta Bodrog Gábor. – Az út idevonzza majd a turistákat, és ezen keresztül egyre többen és jobban felfedezik majd ezt a tájat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában