Kríziskezelő Ambulancia

2017.10.06. 20:00

Biztos menedéket kapnak a bántalmazott nők Kaposváron

Hetente egy bántalmazott nő meghal ma Magyarországon. Azért, hogy ez ne fordulhasson elő, Kríziskezelő Ambulancia nyílik hamarosan Kaposváron a Füredi úton.

Stanics Adrienn

A Borostyánvirág Anyaotthon szolgáltatása elsősorban a kapcsolati erőszak áldozatainak nyújt majd segítséget, de támogatja a jelzőrendszer munkatársait is. Az ambulancia munkájában szakpszichológusok, szociológusok és jogi szakemberek is részt vesznek.

– Egy kicsit át kell alakítanunk ezt a helyiséget, hiszen itt lesz majd a fogadótér és az irodák ahol a szakemberek dolgoznak – mutatta a leendő ambulancia helyét a Borostyánvirág Anyaotthon vezetője Proszonyák Ida.

A Biztos menedék elnevezésű pályázaton több mint 62 millió forintot nyertek a Kríziskezelő Ambulancia létrehozására. Ilyen központból mindössze öt lesz az egész országban, s az egyik itt Kaposváron, ahova az egész régióból érkezhetnek a támogatásra szorulók.

– Ez egy teljesen új szolgáltatás – tette hozzá Proszonyák Ida. – A feladatok közé tartozik a kapcsolati erőszak folyamatainak minél korábbi észlelése, azért, hogy az áldozatok minél hamarabb segítséget kapjanak, megelőzve a súlyos életveszélyes krízishelyzetek kialakulását. Tehát az egyik legfontosabb küldetésünk a prevenció.

Szemléletformálás és szakmai programok

A Krízis Ambulancián a kapcsolati erőszak témájában jártas szakemberek dolgoznak majd. A többi között jogász, pszichológus, szociológus, mentálhigiénés szakember is foglalkozik majd a rászorulókkal. Az ambulancia ugyanakkor a jelzőrendszer munkatársainak is támogatást nyújt és speciális tudást is biztosít. Ezen kívül a társadalmi szemléletformálásból is kivennék a részüket. A régió mind a 24 kistérségébe szeretnének eljutni. A cél, hogy minél korábban felismerjék a bajt és kevesebben kerüljenek anyaotthonba vagy tényleges életveszélybe.

Hetente meghal ugyanis egy-egy nő kapcsolati erőszak miatt az országban. – Ez egy nagyon komoly társadalmi probléma még mindig. Ráadásul jelentős része látenciával bír, azaz nem tudunk róla, hiszen négy fal között zajlik. Sokszor titokban történnek az események és szinte sejteni sem lehet, hogy otthon valami nincs rendben. Az ambulancia fontos célkitűzése, hogy a minél több információt adjunk a társadalomnak a jelzőrendszernek és akkor reményeink több rejtett ügy kerül elő és annál hatékonyabban tudjuk kezelni – mondta Bíró Dániel, az ambulancia menedzsere.

A tervek szerint a Kríziskezelő Ambulancia januárban nyitja meg kapuit a Füredi úton. Programjaival, tájékoztató anyagok készítésével, kampányokkal segítik a társadalmi szemléletformálást a régióban. A projekt 48 hónapig tart, de utána is szeretnék működtetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában