Új kezdet

2017.10.05. 11:30

Egyre több az örökbefogadás – a család a legjobb hely a gyereknek

Csekély mértékben, de nőtt az örökbefogadások száma Somogy megyében. Országos tendencia, hogy egyre több gyermeknek találnak családot az állami rendszer segítségével.

Koszorus Rita

File name :DSC_0015.JPG File size :1.4MB(1492712Bytes) Date taken :2006/01/05 11:47:48 Image size :2144 x 1424 Resolution :300 x 300 dpi Number of bits :8bit/channel Protection attribute :Off Hide Attribute :Off Camera ID :N/A Camera :NIKON D2X Quality mode :N/A Metering mode :Matrix Exposure mode :Programmed auto Speed light :Yes Focal length :18 mm Shutter speed :1/60second Aperture :F6.0 Exposure compensation :0 EV White Balance :N/A Lens :N/A Flash sync mode :N/A Exposure difference :N/A Flexible program :N/A Sensitivity :N/A Sharpening :N/A Image Type :Color Color Mode :N/A Hue adjustment :N/A Saturation Control :N/A Tone compensation :N/A Latitude(GPS) :N/A Longitude(GPS) :N/A Altitude(GPS) :N/A

Több mint százötvenen jelentkeztek, hogy örökbe fogadnák azt a győri kisfiút, akiről lemondtak szülei, miután kiderült róla, hogy szívbeteg. Nagyon sokaknak csak az örökbefogadás alternatíva arra, hogy saját gyermeke lehessen. Országosan nagyjából 2200-an várnak gyerekre és Somogyban átlagosan negyvenen állnak sorba gyermekre várva. Három évvel ezelőtt egy esztendő alatt harminchárom gyermeknek találtak új családot a gyámügyi szakemberek Somogy megyében, tavaly pedig már harminchatnak. Kis mértékben ugyan, de nőtt az örökbefogadások száma a Somogy Megyei Kormányhivatal által közölt adatok alapján.

S míg korábban gyakrabban előfordult, hogy anyaotthonokból fogadtak örökbe gyermekeket, addig ez mára csökkent. – Utoljára tizenöt éve adtak örökbe gyereket az intézményből – mondta el érdeklődésünkre Bíró Dániel, a Borostyánvirág Anyaotthon intézményvezető-helyettese. – Volt olyan nő, akinek már volt több gyermeke, és nem tudott vállalni egy újabbat. De olyan is járt nálunk, aki messzebbről, kifejezetten csak arra az időre jött, amíg el nem érkezett a szülés ideje. Életet adott a gyermeknek, itt az otthon előterében adta át az örökbefogadóknak a babát. Eltitkolt terhesség volt, nem fért bele az életébe a gyermekvállalás.

Ha a gyerek nem megfelelő családi körülmények között van nevelőszülőkhöz kerülhet, ez azonban nem egyenlő az örökbefogadással. Hiszen a gyermek bármikor elkerülhet a nevelőktől, persze arra is van példa, hogy éppen ők lesznek azok, akik később nevükre is veszik a gyermeket. A nevelőszülőknél elhelyezett gyermekek száma csökkent az elmúlt években a megyében. Megkeresésünkre a Somogy Megyei Kormányhivatal azt közölte: míg 2014-ben 235 gyermeket helyeztek el nevelőszülőknél, addig egy év múlva már csak 197-et, tavaly pedig 144-et.

„Kötelességemnek éreztem, hogy neveljem őket”

Nevelőszülővé válni ma már hivatás, hiszen az állam jelentősen támogatja azokat a családokat, akik magukra maradt gyerekeket vesznek gondozásukba. Igaz ez egy átmeneti megoldás, hiszen alapesetben bármikor elkerülhet örökbe fogadókhoz a gyermek, de sokaknak ez ad lehetőséget teljessé tenni családjukat.

Árvai Krisztián és felesége hat gyermeket nevelnek Zselicszentpálon. Három saját gyermekük mellett három rokongyermek neveléséről is gondoskodnak. – Miután az anyósom meghalt, mi vettük magunkhoz őket – mondta el kérdésünkre a családapa. – Az első év nehéz volt, mert amíg nem rendeződtek a papírok egy fizetésből éltünk. És nem volt könnyű minden nap előteremteni a kenyérrevalót, de most már sokkal jobb. A legkisebb nevelt gyerekünk hétéves, ő a keresztlányunk is, a legidősebb 18 éves, a középső pedig 16.

Árvai Krisztiánék már tíz éve nevelőszülők, a férfi azt mondta: kötelességének érezte gondoskodni a gyerekekről. A kezdeti nehézségek ellenére mára igazi családdá kovácsolódtak, s a gyerekek sok örömöt visznek a mindennapokba.

Szigorú feltételekhez kötött az adoptálás

A családjogi törvény szabályozza az örökbefogadás feltételeit. Egy gyermeket akkor adoptálhatnak, ha kiskorú és jogilag is örökbe fogadható. Ez azt jelenti, hogy a vér szerinti szülők hozzájárulnak a gyermek örökbefogadásához. A folyamat lehet nyílt, amennyiben számukra ismert személy örökbefogadásához járulnak hozzá. Ha azonban idegen fogadja be a gyermeket, akkor titkos az adoptálás. Utóbbi esetben, ha a gyermek nem egészséges, vagy betöltötte a hatodik életévét, a gyámhivatal hozzájárulása is kell az örökbeadáshoz. Ha azonban a hivatal nem nyilatkozik hatvan napig, akkor jóváhagyottnak tekinthető.

Adoptálhatóvá nyilvánítják a gyermeket, ha gyermekvédelmi gondoskodásban részesül és a szülő önhibájából egy éven át nem tesz eleget kapcsolattartási kötelezettségének. S akkor is, ha a bíróság megszünteti a szülő felügyeleti jogát. Erre csak akkor kerül sor, ha magatartásával a gyermek javát, testi épségét, értelmi vagy erkölcsi fejlődését veszélyezteti. De az is okot adhat, ha nem tartja a kapcsolatot a szülő a gyermekével, vagy nem működik együtt a gyermeket gondozókkal, és nem változtat életén úgy, hogy hazavihesse a gyermeket. Akkor is örökbeadhatóvá válik a gyerek, ha a szülőt ellene elkövetett szándékos bűncselekmény miatt szabadságvesztésre ítélték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában