ZAKLATÁS

2017.10.27. 20:00

A félelem némítja el az áldozatokat

Az elmúlt hetekben sorra kerültek elő munkahelyi szexuális zaklatással kapcsolatos ügyek. Somogy megyében ilyen esetek ritkán kerültek felszínre. Más kérdés, hogy milyen maradnak rejtve ezek az ügyek.

Koszorus Rita

A hollywood-i szexbotrány után az elmúlt hetekben többen jelentkeztek, ők is áldozatok. Munkahelyi szexuális zaklatásos ügyek felderítése roppant nehéz. – Ősi társadalmi problémáról, beidegződésről lehet szó – vélekedett Szemere Márta, szociológus. – A nemek közti alá-fölérendeltség a történelem során megfigyelhető. A férfiak felsőbbrendűsége nyomon követhető egyes vallásokban, munkahelyi és politikai pozíciók betöltésében.

Hozzátette: mivel a nők az élet sok területén kivívták egyenlőségüket, s bebizonyították, számos társadalmi szerepre is alkalmasak, ez gyakran nem elismerést, hanem féltékenységet vált ki az erősebb nem képviselőiből. – Vannak férfiak szerencsére nem túl sokan, akik gyengeségüket fizikai erejükkel próbálják kompenzálni – hívta fel a figyelmet Szemere Márta. – Ehhez választják ki a gyengébbik nem tapasztalatlanságát, félszegségét. Rosszul, vagy sehogyan sem működik a jelzőrendszer.

Ezt bizonyítja az a kevés munkahelyi zaklatásos eset, amely a bíróságig eljut. Vadócz Attila, a Kaposvári Törvényszék szóvivője érdeklődésünkre elmondta: az elmúlt években néhány esetet tárgyalt a Kaposvári Törvényszék Katonai Tanácsa. Néhány évvel ezelőtt egy a büntetés-végrehajtásban tisztként dolgozó férfinek kellett a bíróság elé állnia. A vádirat szerint munkatársnőit rendszeresen fogdosta, egyikük nemi szervét megfogta, egy másik kolléganője dekoltázsába kukkantott be. A tiszt végül pénzbüntetést kapott alárendelt megsértésének bűntette és becsületsértés vétsége miatt.

Egy másik esetben egy rendőr került a vádlottak padjára, aki megalázta munkatársnőit. Titkárnőjét például rendszeresen a lábánál fogva, fejjel lefelé lógatta – így visszaélve a nő törékenységével és az ő magasabb beosztásával. De arra is volt példa, hogy kolléganőjét a hóna alá fogva, vagy vállára dobva futkosott vele a folyosón. Ilyenkor az asztalhoz vágta a nőt, aki látható sérüléseket is szenvedett. Ezért a tettéért 8 hónap szabadságvesztésre ítélték, amelyet 2 évre felfüggesztettek.

De ugyanez a férfi azt is megtette, hogy szolgálati időben húsvéti locsolásként kolléganőjét falhoz szorította, hátán felhúzta a blúzát és befújta a hátát borotvahabbal. Egy másik kolléganőjét az íróasztalra fektette, felhúzta a blúzát és köldökére hideg vizet csurgatott. Amelyet aztán addig ütött, amíg ki nem vörösödött.

Megkerestük a témával Svajda Józsefet, a Magyar Szakszervezeti Szövetség megyei elnökét, hogy a somogyi munkahelyeken mennyire lehetnek biztonságban a hölgyek. Ő azt mondta, néhány éve még gyakrabban előfordult, hogy megaláztak nőket a munkahelyükön. Volt olyan, hogy több gyermekes családanyával tiszteletlen hangnemben beszélt a közvetlen főnöke. Egy másik esetben orális kielégítéshez kötötte a munkaügyes vezető az álláslehetőséget. Őt, amint kiderült a visszaélés elbocsátották.

A gyakori azonban az, hogy ezek az esetek sosem derülnek ki. Szemere Márta szociológus szerint sokszor az áldozatok félnek elmesélni mi történt velük. – A társadalmi szócső sokszor az áldozatot hibáztatja és vádolja – mondta a szakember. – A megszólalást motiválhatja egy segélykiáltás szerű figyelemfelhívás, amely a közösség és a nyilvánosság felé fordul.

Emiatt szaporodhattak meg az elmúlt hetekben a hasonló munkahelyi szexuális zaklatással kapcsolatos ügyek. Szemere Márta szerint, fel kellene készíteni a fiataljainkat a veszélyre, amely össztársadalmi feladat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában