Gundel Károly-díj

2017.10.07. 11:30

Díjat kapott Csapody Balázs, a balatoni gasztronómia élharcosa

A vendéglátós szakma egyik rangos elismerését, a Magyar Vendéglátók Ipartestülete által alapított Gundel Károly-díjat vehette át a közelmúltban Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdonosa, aki a hazai gasztronómia, egyben a Balaton régió elkötelezett élharcosa.

Kolumbán Tünde

Csapody Balázst, a balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdonos-üzletvezetőjét a Somogyi Hírlap kollektívája a 2011-es Év Somogyi Emberének választotta.

A díj érdekessége, hogy a névadó családja is kötődik Balatonszemeshez. Gundel Károly lánya, Gundel Katalin – ahogy Szemesen ismerték Tinka néni, Latinovits Zoltán, Bujtor István és Frenreisz Károly édesanyja – is a sok időt töltött a településen. – Valóban érdekes szituáció, emiatt kicsit jobban is örülök a díjnak, Frenreisz Károly ma is a törzsvendégünk – mondta a kitüntetett, aki azt is hozzáfűzte, hogy bár minden díj örömmel tölti el, számára mégis a vendégek elismerése az elsődleges.

A Gundel-díj odaítélésben minden bizonnyal szerepet játszott az a szakmai hitvallás, amit Csapody Balázs hosszú ideje magáénak tud. Ez nem más, mint a régiós gondolkodás. – Teljesen mindegy, hogy alapanyagról, turizmusról vagy oktatásról beszélünk, minden szempontból a Balaton régióban gondolkodom – mondta Csapody Balázs, aki eltökélt abban, hogy mind több területen segítsen a Balaton térségében. – Itt nőttem fel, itt kezdtem el a munkámat, nagyon sokat köszönhetek a régiónak, és most már úgy érzem, hogy valamit vissza kell juttatnom. Legyen szó az őstermelők illetve a helyi mezőgazdaság támogatásáról vagy oktatásról, amit a szakember pillanatnyilag az első helyre rangsorol.

– Nagyon örülnék neki, ha a Balatonon olyan oktatási helyszín lenne, ahol példát lehet mutatni – tette hozzá Csapody Balázs. – Egyrészt azzal, hogy akik végeznek, nem morzsolódnak le a szakmából, másrészt egy modernebb tananyagból tudnak tanulni, más vizsgakövetelményekkel.

Csapody Balázs szerint fontos lenne elérni azt, hogy a vendéglátás és a Balaton régió valóban perspektívát jelentsen a végzős diákoknak. Ennek köszönhetően aztán a friss munkaerő helyben, jó helyeken el tudjon helyezkedni, piacképes fizetésért.

– Már annak örülnék, ha lennének úgymond szakmai szakkörök, melyeken azok a diákok vesznek részt, akik komolyan akarják venni a szakmát és elmennek például helyi termelőkhöz, borászokhoz – hangsúlyozta. – Azokhoz, akiktől lehet tanulni. Ezáltal javulna a fiatalok alapanyagismerete és azt is tudnák, melyek a régió kiemelkedő termékei. Csapody Balázs szerint mindez az egyre fontosabb lokális gondolkodást is elősegítené. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában