vízügy

2017.10.24. 20:00

Hidrológiai emlékparkot avattak

Látványosan kiépített hidrológiai emlékparkot avattak fel kedden a Vak Bottyán utcában: 24 vízügyi szakember példaértékű munkásságát tárják a látogatók elé. A Magyar Hidrológiai Társaság somogyi területi szervezete – a dél-dunántúli vízügyi igazgatóság támogatásával – hozta létre a bemutatóhelyet. A megyei csoport 45 éve alakult meg.

Harsányi Miklós

– A Magyar Hidrológiai Társaság nemzetközi viszonylatban is különlegesnek számít, hiszen hasonló feladatkörrel és száz éves múlttal kevés szakmai tudományos szervezet rendelkezik – mondta Szlávik Lajos, a szervezet országos elnöke. Hozzátette: talán éppen az volt a fenntartó és a megtartó erő a társaság létrejöttében, hogy tagjai nem egyetlen szakma képviselői voltak, hanem valamennyien egy szélesebb körbe, a vízzel foglalkozó szakemberek körébe tartoztak.

A vízmérnökök mellett kívül geológusok, biológusok kémikusok, tanárok, orvosok, újabban jogászok és közgazdászok is részt vesznek a hidrológiai társaság munkájában. Az elnök rámutatott: a vízzel való ésszerű gazdálkodás az egész magyar társadalom alapvető érdeke, s az elkövetkező évtizedekben ennek egyre nagyobb jelentősége lesz nem csupán hazánkban, hanem a széles nagyvilágban is. A társaság működésének központjába a hagyományok megőrzését és a változó környezethez való rugalmas igazodást állítja. A szervezet tevékenységének kulcsszavai: hagyomány és fejlődés.

– Ennek a hagyománynak az ápolására az emlékparkban bemutatjuk azokat a neves egykori szakembereket, akik munkásságukkal meghatározták hazánk és ezen belül Somogy vízgazdálkodásának mai állapotát – emelte ki az elnök. – Célunk, hogy a szélesebb nagyközönséggel és a felnövekvő nemzedékkel is megismertessük hidrológusaink munkásságát, országépítő tevékenységükre ezen az úton is felhívjuk a közfigyelmet.

Dér Tamás kaposvári alpolgármester külön köszöntötte Ift Miklós kaposvári nyugalmazott vízügyi szakembert, aki munkatársaival együtt sokat tett a megyeszékhely vízgazdálkodásáért. A fejlesztések fontosságára utalva rámutatott: legfőbb kincsünk a víz, vigyázzunk rá együtt. Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság műszaki főigazgató-helyettese, Mák László, a dél-dunántúli vízügyi igazgatóság igazgatója és Bencs Zoltán, a hidrológiai társaság megyei elnöke is köszöntötte az ünneplőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában