Helyi közélet

2017.10.01. 12:02

Koós János slágereivel ünnepelték az idősek világnapját

A táncdalfesztiválok hangulatát idézték meg az idősek napja alkalmából tartott rendezvényen a sportcsarnokban. Koós János legnagyobb slágereit adta elő a megyeszékhely időseinek.

Koszorus Rita

„Jó újra együtt” – énekelte a 80-ik évéhez közeledő Koós János Kaposváron. Az énekes utoljára 11 évvel ezelőtt lépett fel a somogyi megyeszékhelyen, az Idősek Világnapja alkalmából akkor tartottak először köszöntést. A közönség most is vastapssal fogadta az énekest és együtt dalolták vele a közismert slágereket. Koós János vicceket is mesélt a kaposvári időseknek, akik jóízű nevetéssel jutalmazták.

A legtöbben visszajárnak a rendezvényre, hiszen azt mondják: ez egy jó alkalom arra, hogy kiszakadjanak a hétköznapok egyhangúságából. Jó lehetőség találkozni az ismerősökkel, de mások amiatt szeretik a városi idősek napját, mert van lehetőségük csinosan felöltözni.– Ahogyan korosodik az ember egyre több bölcsesség és tapasztalat halmozódik fel benne – mondta Szita Károly köszöntő beszédében. – Ezért kell évről-évre köszönetet mondanunk önöknek, azért hogy vannak nekünk és a bölcsességüket, tapasztalatukat átadják nekünk.

Szita Károly hozzátette: amikor azon gondolkodunk, hogyan kellene tovább lépni, akkor igyekszünk mindezt úgy tenni, hogy méltók legyünk az elődeinkhez. – Méltók a nálunk idősebbek munkájához, mert ők valamit hagytak ránk és azt tovább kell építeni. A sok bölcsesség és jó tanács nélkül pedig nem lehet egyről a kettőre jutni, fogalmazott Szita Károly.

Kaposvár és környéke országgyűlési képviselője is köszöntötte az időseket az idősek világnapja alkalmából. Gelencsér Attila hangsúlyozta: az idősek világnapja alkalmat teremt arra, hogy az időseknek megköszönjük azt, hogy a munkájukkal hozzájárultak az ország újjáépítéséhez két világháború és két diktatúra után, és tapasztalataik átadásával ma is hozzájárulnak a nemzet gazdagságához.

– Ezt a sok munkát szeretné a kormány megköszönni, amikor sokat tesz azért, hogy az időseknek jobb legyen az életük – emelte ki Gelencsér Attila. – Így például megőrizte a nyugdíjak vásárlóértékét, a Nők 40 programmal 170 ezer nagymamát adtunk vissza a családoknak, a munkahelyvédelmi akciónak köszönhetően ma már 400 ezer 55 év feletti munkavállaló dolgozik, az Erzsébet-program keretében pedig évente 35 ezer nyugdíjas pihenhet. A mindennapi kiadások csökkentése, a rezsicsökkentés, és többek között a gyógyszertámogatás különösen az időseknek nyújt segítséget.

– Az a cél, hogy Magyarország a legkülönbözőbb nemzedékek számára is jó hely legyen, ezért dolgozunk a jövőben is – fogalmazott. – Idősödő világban élünk, s ez azt is jelenti, hogy tovább élünk, mint a korábbi generációk, és a kérdés csak az, hogyan lehet hasznosítani ezeket az éveket, s hogyan adható át az évtizedek alatt megszerzett tudás és tapasztalat a fiatalabb generációknak. A cél az, hogy növeljük az idősek közösségben eltöltött éveinek számát, mert a közösséghez tartozás, a nemzethez tartozás akár az élethosszt is tudja növelni. Az idősek életerős és lelkes nyugdíjasok lehetnek, ez pedig erőforrás a szűkebb környezetük, a családjuk, de az egész ország számára is.

– Az is a dolgunk, hogy megbecsüljük az időseket, akik erős tartóoszlopai az országnak, akik egész életükben kitartóan dolgoztak és kétkezi, szellemi munkájukkal életben tartották az országot – mondta. – Ezért meg kell becsülni és meg kell mutatni a magyar közéletnek és a következő generációnak, hogy milyen nagy érték van az idősek életében és munkájában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában