vakok és gyengénlátók

2017.10.18. 17:30

Láthatatlan valóság: hogy igazodnak el a mindennapokban a látássérültek?

Láthatatlan valóság címmel szerdától újabb rendezvényt szervez a vakok és gyengénlátók somogyi egyesülete a Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtárban. Somogyban 2645 gyengénlátó él.

Harsányi Miklós

– A fehér bot napja október 15-én volt – mondta lapunknak Dányádiné Molnár Cecília, a somogyi egyesület elnöke. – A nemzetközi ünnep felhívja a társadalom figyelmét a vakok és gyengénlátók helyzetére, s ehhez kapcsolódva októberben is megtartjuk azokat az érzékenyítő programokat, melyek korábban is nagy érdeklődést váltottak ki.

Szerdán öt napra sötétségbe borul a megyei könyvtár kamaraterme: a látogatókat kreatív játékok, logikai és ügyességi feladatok várják. Melyek segítségével megtapasztalhatják, hogy a vakok és gyengénlátók miként igazodnak el a mindennapi életben. A kisebbek számára izgalmas feladatot jelenthet a tárgyak felismerése, míg a nagyobbak részben hangok alapján tájékozódnak. Dányádiné Molnár Cecilia azt mondta: számos szolgáltatást biztosítanak a tagságnak, fontos feladat az önálló élethez visszatérés elősegítése.

– A sorstársak egy része ügyesen ellátja magát, otthonosan mozognak például a konyhában – tudtuk meg. – Főznek, mosnak és vasalnak is a gyengénlátók, azt gondolom, számos házi és ház körüli munkát is viszonylag könnyen elsajátíthatnak, de ehhez nélkülözhetetlen, hogy rászánják magukat erre. Egyesületünk igyekszik minden segítséget megadni, így a támogatásokkal kapcsolatos információk szolgáltatásától kezdve a közösségi összejövetelek szervezésén át az érdekvédelmi feladatokig seregnyi feladatot elvégzünk. Igény esetén megoldjuk a kórházba, rendelő intézetbe kísérést, de a fiatalok pályaválasztását is szeretnénk megkönnyíteni, a rendelkezésére álló lehetőségeket csokorba gyűjtjük. Egyesületünk 16 megváltozott munkaképességű dolgozót is alkalmaz.

Somogyban 2645 gyengén, illetve alig látó él, s a 298 vak emberen kívül 121 siket, vak személyt regisztrálnak. Dányádiné Molnár Cecília szerint eredményesen szólították meg a sorstársakat, idén 25-en csatlakoztak a 500 tagú egyesülethez, s a közlejövőben további belépők jelentkezésére számítanak. Kedvező fogadtatásra talált legújabb kezdeményezésük: a látássérült gyermeket nevelő szülőknek alapítottak egy közösséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában