elképesztő felvételek

2017.10.31. 17:35

Látványos évet zártak a somogyi viharvadászok

A hazai viharvadászok szerint az idei év az egyik leglátványosabb volt a szupercellák tekintetében. Magyarországon és Somogyban rég nem alakult ki ennyi ebből a látványos jelenségből.

Böcz Zoltán

Az idei nyári kánikulát többször is nagy viharok szakították meg, de még az őszre is maradt a fenyegető, de a viharvadászok és fotósok számára látványos természeti jelenségből. A somogyi Schmall Rafael is egyike ezen megszállottaknak. Elmondása szerint nem mindegy, hogy milyen irányból közelíti meg az ember az adott szupercellát, ugyanis előfordulhat, hogy az egyik pontján jég esik, míg egy másik oldalról már kevésbé látványos a jelenség. Szeptemberben is eltalálta a Zselicet egy ilyen természeti jelenség, de nem haladta meg az évtized szupercelláját, amely júliusban volt a Balatonnál.

 

– Több alkalommal kerültem már nehéz helyzetbe a fotózások alkalmával – mesélte Schmall Rafael. – Többször sietve kellett fedezékbe vonulnunk az erős szél, vagy éppen a jég elől, de egy alkalommal még egy villám is lecsapott tőlünk ötven méterre, ami elég ijesztő volt.

A villámvadászok sem panaszkodhattak, nyáron többször is hírt adtunk az elképesztő fotókról.

Szupercella

A szupercella egy markáns, jól szervezett és hosszú élettartamú egyedi zivatarcella, amely kifejlett szélnyírás esetén keletkezik. Ha a szél sebessége és iránya a magassággal kellő mértékben változik, a fel- és leszálló légtömegek forgómozgásba kezdenek. Először vízszintes léghengerek alakulnak ki. A kialakuló zivatar feláramlási zónájába kerülve, a légtömegek forgástengelye függőleges irányba billen, miközben az impulzusmomentum (perdület) lassanként átterjed az egész feláramlásra. Ha ez a néhány, de extrém esetben akár több tíz kilométeres átmérőjű forgó légtömeg, a mezociklon, hosszabb ideig fennáll, a zivatarcellát szupercellának nevezzük. Az örvénylő mozgás miatt a jégszemek a zivatarban több fel- és leáramlási cikluson is átesnek, és rendkívül nagy méretűre nőnek, míg végül 10 cm-es vagy annál nagyobb átmérőjükkel a feláramlás már nem képes a magasban tartani azokat. A földet elérve az átmérőjük még mindig elérheti a 7-8 cm-t. Speciális feltételek mellett, egy szupercella mezociklonjából tornádó is kialakulhat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában