top 100

2017.10.08. 11:30

A régió egyik legjobb középiskolája a Táncsics

Két somogyi középiskola szerepel az idén a HVG Top 100-as listáján, amelyet az érettségi, felvételi eredmények, és a kompetenciamérés alapján összesítettek. Mindkét intézmény kaposvári.

Turbéki Bernadett

A Táncsics Mihály Gimnázium a tavalyi 61. helyéhez képest hármat javított, így az 58. helyen áll jelenleg. S ugyan századikként, ám mint új belépő felfért a listára a Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnázium.

Somogy Az elmúlt 15 évben hol javult, hol pedig romlott a somogyi megyeszékhely legrégibb gimnáziumának, a Táncsicsnak a megítélése. 2003-ban még a 41., majd 2015-ben már a 75. helyen állt az iskola a rangsorban. Ha leszámítjuk az előtte végző 24 budapesti intézményt, a vidéki középiskolák között a 34. helyet tudhatja magáénak, a régióban csupán a szekszárdi Garay János gimnázium előzi meg ötvenötödikként. A Táncsics 2014-ben a vidéki középiskolák között a 23., országosan pedig a 44. helyen állt, akkor a szekszárdi Garay sem előzte meg.

– Mivel a tanulmányi versenyeken elért helyezéseket nem vizsgálták a lista készítői, relatívan kell értékelni az összehasonlítást, de büszkék vagyunk rá, hogy szerepelünk a top 100-ban – mondta Reőthy Ferenc igazgató –, és természetesen szeretnénk előrébb kerülni. Ugyanakkor óriási eredménynek érezzük, hogy az Országos Középiskolák Tanulmányi Versenyét matematikából két évig táncsicsos diák nyerte, valamint a nemzetközi diákolimpiáról is sikerült aranyérmet elhoznunk

A Top100-as lista másik somogyi szereplője a kaposvári Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnázium, amely tavaly nem szerepelt a 100-as listán. Idén végre helyet kapott a legjobbak között, bár a listára éppen felfért az intézmény ugyanis a 100. helyet szerezte meg. A viszonylag fiatalnak számító intézmény az egyházi fenntartású iskolák között viszont a 21. helyen szerepel.

– Mivel az intézményünk csupán 27 éves múltra tekint vissza, és nem volt nagy elődje, ezt az eredményt komolynak érezzük – mondta Godó László, a gimnázium igazgatója. – Korábban is előfordult, hogy szerepeltünk a listán, ám voltak kevésbé sikeres évek. Egy egységes nevelőtestülettel azonban úgy vélem, jó eredményeket lehet elérni. A statisztika pedig fontos mutató a szülőknek az iskolaválasztás tekintetében is. Még akkor is, ha az összesítés nem teljesen fedi a valóságot, akkor is segít a döntésben.

Kaposvár harmadik nagy gimnáziuma, a Munkácsy ugyan nem szerepel a 100 legjobb középiskola listáján, ám volt olyan időszak, amikor még a Táncsiccsal is vetekedett a sorban. Idén a kéttannyelvű képzést folytató iskolák rangsorában a Top 10 között az előkelő 7. helyet ítélte neki a HVG.

– A hetedik helyet nagyon jónak érezzük – kommentálta az eredményt Gyallay Katalin, a Munkácsy Mihály gimnázium igazgatója. – A két évtizede működő nyelvi képzésünknek töretlen a sikere. A benne résztvevő diákjaink mindegyike megszerzi érettségije mellé a felsőfokú nyelvvizsgát. Ez köszönhető a belső méréseinknek, illetve azok elemzésének is. A kilencedikeseket évente háromszor, a többi évfolyamot évente kétszer nyelvvizsga típusú feladatokkal mérjük. A lista objektivitását nem ismerem, ám célunk a 100 közé bekerülés. Ugyanakkor fontos, hogy a régióból hozzánk járó diákok, szüleiknek és a saját elvárásainknak megfeleljünk, valamint alkalmazható legyen az intézményünkben megszerezhető tudás – mondta.

A régióból csupán két iskola szerepel az idei százaslistán a kaposváriak mellett. A pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma és Kollégiuma, valamint a szekszárdi Garay Lajos Gimnázium.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában