külföldi diákok

2017.10.14. 15:30

Nem bánták meg, hogy a Kaposvári Egyetemet választották

Egyre több a külföldi hallgató a Kaposvári Egyetemen, s a somogyi diákok közül is egyre többen tanulnak külföldön. Jelenleg száz külhoni tanul a megyeszékhelyen, az egyetem magyar hallgatói közül pedig évente harmincan folytatják a tanulmányaikat külföldön.

Stanics Adrienn

Török, mexikói, japán, és afrikai fiatalok ültek ottjártunkkor a Kaposvári Egyetem egyik tantermében. Éppen gazdasági alapozó képzésen vettek részt. Az órákat angolul hallgatják. Az orosz Anastasiát a somogyi campus természetközelisége és barátságos légköre fogta meg. Annak ellenére, hogy Budapestre is felvették, mégis Kaposvárt választotta.

– Azért jöttem Kaposvárra, mert sok jót hallottam és olvastam a nemzetközi programjukról – mondta Anastasia Ivanova. Nem bántam meg, nagyon tetszik az egyetem és a kollégium is gyönyörű. Hatalmas területen fekszik az egyetem, szerintem sehol Oroszországban nincs ehhez hasonló. Tetszik az is, hogy sok lehetőség van a kikapcsolódásra, s lehet lovagolni is.

Akárcsak Anastasia, úgy a szír Mostafa is a mesterképzés után hazájában szeretné kamatoztatni itt megszerzett tudását. – Ha végeztem mesterképzéssel, phd-re szeretnék jelentkezni. A doktori címet is itt szeretném megszerezni – mondta. – A jövőben pedig a Kaposváron tanultakat a diplomáciában kamatoztatnám. Néhány évet szeretnék itt tölteni a városban – mondta el terveit Omran Mostafa.

– Az elmúlt öt évben megháromszorozódott a Kaposvári Egyetemen a külföldi hallgatók száma. Míg 2012-ben 30-an voltak, addig az idén már körülbelül 100 hallgató tanul nálunk – mondta Végvári György, a Kaposvári Egyetem stratégiai és oktatásfejlesztési rektorhelyettese. A fiatalok 22 országból, a többi között Dél-Afrikából, Kenyából, Laoszból, Mexikóból, Máltáról és Etiópiából érkeztek. Főleg a gazdasági, az agrár, valamint a művészeti képzésekben vesznek részt.

– Egyre szívesebben jönnek a nemzetközi képzéseinkre a hallgatók – emelte ki Végvári György. – Az egyetemi kapacitás az egész világon több annál, mint amennyien tanulni akarnak. A hallgatókért óriási verseny van egész Európában. Mi annak érdekében, hogy be tudjunk vonzani fizetős hallgatókat, speciális kurzusokat létesítettünk. Az itt tanulók a hírünket viszik szerte a nagyvilágba, így várhatóan még többen érkeznek majd a jövőben hozzánk.

Végvári György hozzátette: a külföldieket a jó színvonalú oktatás, a kultúra megismerésének vágya és a megfizethető árak vonzzák ide. A kormány is támogatja a külföldi hallgatók növelését: a cél az, hogy 2020-ig a magyarországi felsőoktatásban tanulók 15 százaléka külföldi legyen. Ennek megvalósításában a Kaposvári Egyetem élen jár a környező campusok között.

Míg évente harminc újabb hallgató érkezik külföldről az egyetemre, addig körülbelül ennyi is megy ki tőlük valamelyik ösztöndíjprogrammal. Végvári György elmondta: a Kaposvári Egyetem 17 ország 50 intézményével működik együtt. A diákok a tapasztalatszerzés és a nyelvtudás miatt utaznak külföldre, elsősorban Szlovákiába, Törökországba, Romániába, Belgiumba vagy Hollandiába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában