edzőtábor

2017.10.11. 11:30

Tábort építenének a sportcsarnok mellé a zsáktelepülésen

A kihasználatlan sportcsarnok mellé egy sporttábort álmodtak a somogyi zsáktelepülésen, Bedegkéren. Ezzel megoldódna a létesítmény gondja, és fellendíthetné a turizmust is, ha sportolókat tudnának elszállásolni a településen. Ehhez azonban egy új épületet kellene felhúzni, amelynek a tervei már elkészültek.

Kovács Gábor

– Van egy óriási tornatermünk, 1995-ben adták át, a küzdőtere 288 négyzetmétere, ám ma már sajnos alig használjuk – mondta a település polgármestere, Steinbach Jenő. – Én fogom össze nyáron a gyermekeket a faluban, heti egy-két alkalommal focizunk ott, más foglalkozás nincs. Ám szeretnénk, ha sportolókat tudnánk csábítani a faluba, így jobb lehetne a csarnok kihasználtsága. Edzőtábort is szervezhetnénk nekik, ehhez viszont szálláslehetőség is kellene. Már megterveztettünk egy épületet, a szomszédos ingatlanon van egy rossz állapotban lévő parókia, annak a helyére, erről tárgyalnék a katolikus egyházzal.

Bedegkéren az 1960-as évek végén még ezren laktak, ma alig 400-an. – Iskolánknak csak alsó tagozat van, fogy a gyereklétszám – panaszolta a polgármester. – Ha csoda nem történik, bár azon vagyon, akkor az iskolát és az óvodát is belátható időn belül be kell zárni. Az alsó tagozatban most 14 gyermek van, még egy pár évig működhet, de látjuk a születések számát.

1939-ben egyesült Bedeg és Magyarkér, előtte különálló települések voltak, 1701-ben alapították a mostani települést, Kérre tótokat telepítettek, a bedegi részen magyarok éltek, herceg Galántai Eszterházy Pál birtoka volt. A helyiek állattenyésztéssel foglalkoztak, a 60-as évekig minden utcának volt egy csordája, amit kihajtottak a legelőre. A település ma is széttagolt, négy részből áll, van a kéri falurész, és az úgynevezett falu, a bedegi rész, nyugati irányban 1,2 kilométerre található a Mecsek utca, ahol mindössze hárman laknak. Keleti irányban van Csabarózsás, jó egy kilométerre a központtól, ott még laknak 50-en.

A településen működik falugondnoki szolgálat, igyekeznek mindenben segíteni az embereknek. A gyerekeket Csabáról és Kérről szállítja óvodába, iskolába, a felső tagozatosokat pedig Tabra. A falurészek távolsága miatt többet kell autózni, az utak sem a legjobbak a településen, ez nagy terhet ró a falugondnoki szolgálatra. Az időjárás megrongálta a Mecsek utcába, a csabai lapra vezető utat, és Kéren a Rákóczi utcát, azokat vis maior támogatásból sikerült kijavítani.

– A településen a legnagyobb munkáltató az önkormányzat, a Start közmunkaprogramban 41 ember dolgozik, ez a lakosság tíz százaléka – folytatta Steinbach Jenő. – Az emberek alulképzettek, az idősebbek nehezen tudnak elhelyezkedni, bár Tabon sok munkát találnának. A közmunkások a mezőgazdasági programban zöldségeket termesztenek, egy másik brigád pedig járólapokat készít, azokat beépítjük az árkokba.

Nemrég közös pályázatot nyújtott be Somogymeggyes, Kapoly és Bedegkér egy mezőgazdasági traktorra, amivel a földes utakat lehetne rendbe tenni. A bedegkéri önkormányzat pedig egy aprítógép vásárlását is fontolgatja a kapolyi polgármesterrel közösen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában