programok

2017.11.26. 20:00

Balaton mindenkor – télre sem zár be a magyar tenger

Sorra nyílnak a műjégpályák, tematikus hajóutak indulnak – télen is nyitva lesz a Balaton.

Kolumbán Tünde

Műjégpályát nyitnak a hétvégén Balatonlellén. A BL Yacht Club-nál már tavaly is felismerték a téli Balatonban rejlő lehetőségeket, mint ahogy egyre több tóparti településen igyekeznek olyan szolgáltatásokkal előrukkolni, amelyek az őszi, téli időszakban is lehetőséget kínálnak azoknak, akik programot keresnek a tóparton.

Jó példa erre, hogy ugyan a balatoni hajózási idény október végén lezárul, ám a hajózási társaság ezt követően is indít tematikus program hajókat. December első hétvégéjén például a Mikulás hajó fut majd ki. Mihalovics Dóra, a Balatoni Hajózási Zrt. marketing vezetője azt mondja: igyekeznek úgy kitalálni a hajós programokat, hogy alternatívát kínáljanak a wellness szállodákban pihenő családoknak arra az esetre, ha kimozdulnának a kényelmes hotelből.

A négy évszakos gondolkodás jegyében a strandok kínálata is kezd változni. Szigligeten például a múlt héten nyitották újra a strandot, ahol szaunával és műjégpályával várják a vendégeket. Az igényeket egyébként jól mutatja, hogy ugyancsak a lellei BL Yacht Club által meghirdetett téli vitorlásverseny sorozat is kapós eseménynek számít. A december 2-i Mikulás Regatta nagy számban vonzotta a jelentkezőket és ez lesz az a hely, ahol december első hétvégéjén a Balaton Konzílium keretében feszegetik azt a kérdést, miként lehet négy évszakossá tenni a Balatont.

Az áhított cél elérésének egyik hívószava a gasztronómia és a bor lehet. Csapody Balázs, a Gundel-díjjal kitüntetett vendéglős, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke is abban hisz, hogy az éven át nyitva tartó, minőségi alapanyagokkal dolgozó éttermek és a borászatok adhatják meg az éves létjogosultság alapját.

Az éves nyitva tartás megteremtésére a turisztikai szakmai irányítás ösztönzőket is bevetett. A szálláshely-fejlesztéseket támogató Kisfaludy programba bekerült a nyitva tartás szabályozása, ami nem minden szereplőnél okozott osztatlan sikert.

Hoffmann Henrik, a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke ennek ellenére úgy véli: jogos, hogy az államnak a támogatásért cserébe vannak elvárásai. Mint mondja: sokan vannak, akik évek óta bizonyítják, hogy a négy évszakos Balaton megvalósítható, még ha jövedelmezőség szempontjából nem is minden időszak lehet pozitív. A turisztikai szakember szerint a gondolkodást kell sok esetben átalakítani és ennek szolgálatába állítani az erőforrásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában