ehető

2017.11.04. 09:00

Egy népi fortély, mellyel megelőzhető a gombamérgezés

Az ősz a gombászás szezonja, a Zselic erdei is ontják magukból a kalapos növényeket. Nem árt azonban résen lenni, mert könnyen mérgező gomba kerülhet a kosárba.

Koszorus Rita

A mérgezések elkerülése érdekében számos módszert alkalmazhat az önjelölt mikológus. – A legegyszerűbb, hogy csak ismert fajtát szedünk le – ismertette a népi fortélyt Pál-Fám Ferenc egyetemi docens, a Kaposvári Szabadegyetem legutóbbi előadásán a megyei könyvtárban. – A másik lehetőség, ha megmutatjuk a leszedett gombát szakellenőrnek, vagy pedig egyszerűen megtanuljuk a mérgező fajtákat és azokat kerüljük.

A mikológus ehető, mérgező gombapárokat ismertetett. Hiszen van néhány olyan fajta, amelyet véleménye szerint, már kisgyermek korban meg kellene tanulni. – Főleg a gyilkos galócát kellene ismerni, mert tíz halálos mérgezésből kilencet az okoz – hívta fel hallgatósága figyelmét a szakember. Hozzátette: az sem mindegy, hogyan sajátítjuk el ezeket az ismereteket.

– Probléma, hogy a gombákat képes könyvekből határozzák meg, abból tanítják – magyarázta Pál-Fám Ferenc. – Pedig nagyon változékonyak a fajták, más a nyomdatechnika, más ha kivetítjük, a fotó mellé mindenképpen kell egy leírás is. Részemről mindig tulajdonság-kombinációk alapján állapítom meg a gombafajokat. A gyilkos galócát például úgy, hogy oliv kalapú, gallérral és bocskorral rendelkező, fehér lemezű gomba.

Nemrégiben Nagyatádon történ egy gombamérgezéses eset, ahol egy idős asszony többféle mérgező gombát is fogyasztott. Szóval bármelyik módszer jó, ha azzal megelőzhetőek az ehhez hasonló esetek, legyen az akár a világháló. – Ez az új kor vívmánya, ám olyan szempontból mindenképpen pozitív, hogy azonnal jön sok visszajelzés – hangsúlyozta Pál-Fám Ferenc. – Így minimalizálható a mérgezés esélye, persze azért nem zárható ki. Pál-Fám Ferenctől megtudtuk, egyre több gombaszakellenőr van Kaposváron, sőt a Kaposvári Egyetem jövő ősztől alapfokú gombatanfolyam indítását tervezi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában