Az igazság odaát van?

2017.11.10. 17:30

Élet egy másik bolygón: közelebb van, mint hinnénk?

Számos filmalkotás foglalkozott már a kérdéssel: mi lesz az emberiséggel, ha a Föld már nem lesz lakható? A megoldást valahogy úgy kell elképzelni, mint ahogyan azt az Utazók című sci-fiben láthatta az olvasó.

Koszorus Rita [email protected]

Az űrkutatók azon dolgoznak, hogy megtalálják a Föld ikertestvérét, mondta el a Senior egyetem legutóbbi előadásán Dr. Horváth András csillagász, űrkutató. – Az már kiderült, hogy ebben a naprendszerben nincs ilyen bolygó – húzta alá a szakember. – Távolabbi csillagok között feltételeztük, hogy lehet lakható is, de csak az utóbbi néhány évtized távcső technikája tette lehetővé, hogy meg is pillantsunk ilyeneket.

Persze ehhez speciális, a légkörön kívülre telepített távcsövek kellenek, tette hozzá Horváth András.

Elmondta: jelenleg 10 és 30 közötti ilyen bolygó lehet. – A mostani távcső technológia nem tud pontos képet adni egy-egy ilyen bolygóról – tette hozzá az űrkutató a Kaposvári Egyetemen. – A legtöbbet pici pöttyként, vagy elsötétedésnek látjuk és következtetni tudunk a tulajdonságaikra.

Adja magát a kérdés, hogy miért nem megyünk el ezekre a csillagokra? A válasz nagyon egyszerű: túl messze vannak a Földtől. – Több tízezer évig tartana a jelenlegi rakétatechnikával eljutni oda – válaszolta kérdésünkre Horváth András. – De 100 év múlva automata szonda, néhány száz éves távlaton belül pedig már az ember is eljuthat oda.

A Senior Egyetem másik előadója Farkas Bertalan, az egyetlen magyar űrhajós volt, aki az űrkutatás múltjáról és jelenéről beszélt az érdeklődőknek.

Farkas Bertalan elmondta: már 1980-ban is foglalkoztatta a szakembereket, hogy van -e másik lakható bolygó. – Akkoriban is felmerült a kérdés, hogy mi lesz, ha kimegyünk kicsit távolabbra – mondta a magyar űrhajós.

Farkas Bertalan hozzátette: a nem túl távoli jövőben ezekre a kérdésekre is választ kap a tudomány. – Biztos, hogy nem az én életemben, de megteremtődik a lehetőség, hogy hosszú időtartamot is el tudjanak az emberek tölteni más bolygón.

Farkas Bertalan és Valerij Kubaszov szovjet űrhajós 1980. május 26-án indult a világűrbe a Szojuz-36 űrhajó fedélzetén. A Szaljut-6 űrállomáson dokkoltak, ahol Leonyid Popov és Valerij Rjumin szovjet űrhajósok fogadták őket.

A nyolcnapos úton Farkas Bertalan a magyar kutatóintézetek által tervezett sugárterhelési, orvosbiológiai, fémtechnológiai, fizikai, távérzékelési és erőforrás-kutatási kísérleteket és megfigyeléseket hajtott végre. 1980. június 3-án tértek vissza a Földre a Szojuz-35 űrhajó fedélzetén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában