újbor a hordókban

2017.11.14. 11:30

Gyümölcsös és tüzes borok: jól sikerült az idei szüret a Balatonnál

Jól sikerült az idei szüret a Balatonboglári Borvidéken, igaz a szőlők szedését előbb kellett kezdeni a megszokottnál, ám ez nem rontott a nedűk minőségén.

Koszorus Rita [email protected]

Az újbor már a hordókban van, Pócz József balatonlellei borásznál pedig acéltartályban pihen a jó balatoni bor. – Jó évjáraton vagyunk túl – mondta a borász. – Az időjárás is kegyes volt, akkor esett az eső és sütött nap, amikor kellett. A szőlőnél nagyon fontos, hogy legyen jó meleg az augusztus és akkor egy jó szüretet várhatunk.

Ez pedig el is jött, igaz kicsivel korábban, mint általában. Bujdosó Ferenc balatonlellei birtokán is előbb álltak munkába a szüretelő kombájnok. – Azt sejteni lehetett a forró száraz nyár okán, hogy egy korai szüretre készülhetünk úgyhogy a borvidéken augusztus 1-jén elkezdődött a szüret és a fajták összeértek – mondta a Balatonboglári Hegyközségi Tanács elnöke. – A hónap közepére pedig már lefogyott az Irsai Olivér és októberre a kékszőlők is. Ez olyan korai időpont, amelyre édesapám sem emlékezett.

A 2017-es pedig igencsak jó évjáratnak ígérkezik, vélekednek a balatoni borászok. – A fehér fajták közül a sauvignon blanc lett extra – mondta el kérdésünkre Pócz József. – A chardonnay hozta a szokásos formáját, a kékszőlő fajták is kiválóak. Nekem ezek közül meglepetés a kékfrankos, amely a szokásától eltérően jó bort adott. És kifejezetten jól sikerült, a cabernet franc. Ebből ugyan nincs sok, de az a kevés nagyon szép lett.

Bujdosó Ferenc kiemelte: idén könnyű volt jó bort készíteni, mert egészséges szőlőket szüreteltek. A borvidéki átlag 10 tonna hektáronként, a hegyközségi tanács elnöke szerint ez az idei évben is meglesz. – Tartalmas, gyümölcsös borok készültek – mondta Bujdosó Ferenc. – A későbbi fajtákból pedig tüzes borok lettek.

A Balatonboglári Borvidéken valamivel több, mint háromezer hektáron termelnek szőlőt. Ennek többsége – mintegy 65 százaléka – fehérszőlő, amely zömében Irsai Olivér.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában