megemlékezés

2017.11.04. 20:08

Hőseink öröksége erőt ad a minden napok küzdelmeihez

Hőseink öröksége velünk van, s erőt ad a minden napok küzdelmeihez,, hangsúlyozta Pintér Rómeó a kaposvári megemlékezésen.

Harsányi Miklós

– Ha száraz, tényszerű pontossággal kellene meghatároznunk mai megemlékezésünk okát, azt mondhatnánk: azért gyűltünk ma itt össze, hogy az 56-os forradalom és szabadságharc leverésének 61. évfordulójának alkalmából gyertyát gyújtsunk meggyötört és elesett hőseink tiszteletére – mondta szombaton este Pintér Rómeó tanácsnok a kaposvári Kossuth téri megemlékezésen. – A történelmi tény ugyanis sajnálatos módon az, hogy a kommunista diktatúra ellen folytatott nemes szabadságharcot, a magyar és világtörténelem egyik legkiemelkedőbb és legnagyszerűbb küzdelmét 61 évvel ezelőtt, 1956. november negyedik napján kegyetlenül vérbe fojtották, majd megtorolták.

Pintér Rómeó rámutatott: több mint hat évtized, két emberöltő, több tízezernyi nap távlatából azonban ma már kristálytisztán látjuk, a megtorlás csak pillanatnyi volt, s bár úgy tűnt a szabadságharcot leverték, a sztálinista diktatúra hazug gépezetén rés keletkezett. – A rendszer törzse megrepedt, s amíg a nemzet elnyomói azon munkálkodtak, hogy elhitessék országunk népével a 20. század legnagyobb hazugságát, ez a repedés napról napra tovább hasadt és következtében a kommunizmus velük együtt hullott darabokra, és rozsdásodott el addig, amíg a pokolra nem került – tette hozzá Pintér Rómeó.

 

– Szabadságharcosaink a beszürkült hétköznapokból váltak egy pillanat alatt példamutató hősökké – mondta Pintér Rómeó. – A tiszta szívű és hősies diákok, polgárok, orvosok, gépészek, katonatisztek vagy épp a pesti srácok a legnagyobb túlerő ellenére is mertek bátrak lenni. Nem vizsgálták a lehetőségeket, nem mérlegeltek erőviszonyokat, csak tették, amit szívük diktál – hangsúlyozta Pintér Rómeó.

Pintér Rómeó kiemelte: ma már minden magyar, így minden kaposvári jól tudja, hogy 56 eszméjét nem kell gyászolnunk, hiszen nem veszett el, nem halt meg. Hőseink öröksége velünk van, s erőt ad a minden napok küzdelmeihez, erőt ad a munkához és a fejlődéshez. Bátorságot ad, hogy kiálljunk magunkért, hogy megvédjük országunkat és saját magunkat és soha ne engedjünk életünkbe beleszólást külső hatalomnak.

Hívogatnak a csillagok címmel adott műsort a Somogy Táncegyüttes, s a 2016-os fényfestő verseny díjazott alkotásait tekinthették meg az ünnepség résztvevői, a rendezvény zárásaként a megemlékezés gyertyáit helyezték el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában