állatvédők

2017.11.15. 09:00

Jó gazdi leszek! Kutyák százai kaptak új esélyt az állatvédőktől

Év végéhez közeledve arról kérdeztünk több megyei menhelyet, hány kutyát adtak örökbe az idén. Mint megtudtuk, ebek százai találtak magyar vagy külföldi gazdára.

Gyeszát Zsolt

Az idén október végéig 415 kutya került a Siófoki Állatvédő Alapítvány menhelyére, s 385 kutyát adtak örökbe. Vörös Zsuzsa kuratóriumi elnök úgy látja: nagymértékben nőtt az örökbefogadási kedv, és szerinte egyre többen gondolkoznak így hazánkban. A pozitív tendencia többek között annak is köszönhető, hogy egyre többször felhívják az iskolás és az óvodás korú gyerekek figyelmét is a felelős állattartásra a különböző programokon. Ugyanakkor még mindig van bőven tennivaló e téren az alapítvány elnöke szerint.

Vörös Zsuzsa elmondta, átlagosan három-négy hónapot töltenek náluk a kutyák, s míg van olyan eb, amelyik két hónapon belül gazdához kerül, addig vannak olyanok is, melyek huzamos ideig a menhelyen maradnak. Vörös Zsuzsa szerint a német állatvédő partnerek is sokat segítenek az örökbefogadásban, így több kutya is ellenőrzött gazdákhoz kerülhet külföldre. Hozzátette: alaposan szűrik az örökbefogadó gazdákat, csak oda adnak kutyát, ahol megfelelőek a körülmények.

A Siófoki Állatvédő Alapítvány 1,7 millió forintot nyert a Földművelésügyi Minisztérium által kiírt pályázaton a menhely korszerűsítésére. Vörös Zsuzsa elmondta: a menhely régi kerítéseit szeretnék felújítani a forrásból.

Tavaly közel hatszáz állatot (túlnyomórészt kutyát, s néhány macskát) adott örökbe a kaposvári Kutyatár Természet- és Állatvédő Egyesület. Az egyesület vezetője, Boncz Edit szerint az idén túl fogják lépni ezt a számot. Szerinte az internetes közösségi oldalak is nagyban segítik az örökbefogadást. Nagy támasz a feladatban egy német szervezet is, mellyel több éve kapcsolatban vannak, s mely folyamatosan informálja a kaposvári egyesületet az általuk örökbe adott kutyákról.

Közel hatvan kutya került felelős gazdához az idén a barcsi menhelyről – tudtuk meg Biczák Balázstól, a Barcsi Természet és Állatvédő Egyesület menhelyének vezetőjétől. Ami a magyar gazdákat illeti, úgy látja, hogy inkább a középkorosztályból kerülnek ki az örökbefogadók. Több esetben is kimondott kölyök kutyát keresnek, de jelentkezett olyan fiatal házaspár is, aki a két legnagyobb kutyát szemelte ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában