fejlődés

2017.11.15. 17:30

Kaposvár Aréna: épül a labdás sportok új fellegvára

Gőzerővel épül a labdás sportok új fellegvára, a Kaposvár Aréna, mely a legmodernebb technikával készül.

Molnár Gábor

– A kaposvári aréna vasbetonszerkezetének nyolcvan százaléka elkészült – tájékoztatott Diós András, a ZÁÉV Építőipari Zrt. projekt főmérnöke. – A többi beton szerkezeti elem gyártása és elhelyezése jelenleg is zajlik. Az acél tetőszerkezet is készül, lefestve érkezik majd a helyszínre. A földszinti vasalt alaplemez szerelési és betonozási munkálatai szintén zajlanak. A mínuszok beköszöntével sem áll majd le a munka. – Télen a közműveket építik ki, illetve az időjárás függvényében az épületen belüli falazási munkák is elindulnak – tette hozzá.

A nézőtér két fő szegmensből áll majd: a földszinti mobil lelátóból, illetve az emeleti állandó beton lelátószerkezetből. – Előbbi összetolható lesz, ezzel megnövelhető lesz a küzdőtér, lehetővé téve két kosárlabdapálya kialakítását és egyidejű használatát a 2000 négyzetméternyi minősített sportpadlón – mondta Dér Tamás, Kaposvár alpolgármestere, a Kaposvári Sportcsarnok és Létesítményei, valamint a Kaposvári Sportiskola igazgatója. – A centerpálya mérete 15x28 méteres lesz, a szabvány szerinti védőtávolságokkal, biztonsági zónákkal ellátva. A pálya feletti hasznos belmagasság 12 és fél méter, megfelelve ezzel a röplabda és kosárlabda előírásainak is.

A székek elhelyezése lehetővé teszi a kényelmes szurkolást vagy éppen a zenehallgatást. S úgy alakították ki az ülőhelyeket, hogy egy esetleges nem várt esemény esetén is gyorsan ki lehet üríteni az Arénát. – A nézők kényelmét szolgálják majd a nagyméretű, modern ledfalak is, melyeken rengeteg információt lehet majd megjeleníteni – hangsúlyozta a projekt főmérnöke. – Hét büfésziget működik majd, ezzel nagy tömeg esetén is kényelmes és gyors lesz a kiszolgálás. Külön bejárat lesz a hazai nézőknek és a vendégszurkolóknak.

A sportolók felkészülését fizioterápiás helyiség is szolgálja, szaunával, merülődézsával, gyúró és orvosi szobával. Az épületben négy, tizenöt személyes csapatöltöző kap helyet. A három hazai csapatnak (Kaposvári KK, Fino Kaposvár, 1. MCM-Diamant Kaposvári Egyetem SE) külön – tizenkilenc személyes – öltözője lesz.

– Az építkezés során eddig csak a helyszínen 2200 köbméter betont és 270 tonna betonacélt dolgoztak be, ebben természetesen nincs benne a gyártóüzemekben készült beton mennyisége – emelte ki Diós András. – Eddig 9000 köbméter földet mozgattak meg és 1600 köbméter követ építettek be. Az épület alapozását négyszáz cölöp adja. A földszinten 108 pillér található, az első és második emeleteken 36-36. A legnagyobb íves pillér súlya csaknem 12 és fél tonna, ezekből 24 darabot építettek be.

A (régi) körcsarnok is jelentős felújításon és átalakításon ment keresztül. – Négyszázmillió forintból megoldottuk a hőszigetelést, új vizesblokkokat építettünk, új portált alakítottunk ki, a bejáratnál nagy közösségi tér fogadja a vendégeket – tudtuk meg Dér Tamástól. – Régi csarnokunk továbbra is helyet biztosít a sportolóknak, s az új aréna befogadóképességéhez viszonyítva kisebb létszámú rendezvényeknek.

A fotókért köszönet a ZÁÉV-nek!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában