Helyi közélet

2017.11.18. 11:40

Kezdjük etetni a madarakat, de ne hagyjuk abba tavaszig!

A madáretetőkbe olajos magvakat, almát és faggyút is tehetünk, kenyérmorzsát, füstölt szalonnát viszont nem kaphatnak.

Góz Lilla

Boldog Gusztáv madáreleséget szór egy etetőbe. madár madáretető széncinege feketerigó

A fagyok beköszöntével érdemes elkezdeni a madarak etetését. Az etetőkbe olajos magvakat, almát és faggyút is tehetünk, kenyérmorzsát, füstölt szalonnát viszont nem kaphatnak. A kaposvári óvodákban is megkezdődött már a madáretetési szezon. Az Arany János utcai óvodások kerti kisasztalukon Ildi néni segítségével válogatták az olajos magokat a gyerekek. Tudták, a fekete napraforgó a legjobb a madárkáknak. Miután megtöltötték az etetőket, kirakták a fákra, sőt még itatót is kihelyeztek.

A kicsik minden évben tesznek ki táplálékot és figyelik a madarakat. Az óvodában kiemelt figyelmet fordítanak a természet-, és a környezetvédelem témakörére, több alkalommal elnyerték már a Zöld óvoda címet. Schmidt Edéné óvodapedagógus elmondta: a fagyok beálltával megkezdték az etetést, hogy a madarak megszokják, hol találnak eleséget. A gyerekeket a szülők segítségével nevelik az állatok szeretetére, azért, hogy ebbe nőjenek fel, s felnőttként is ezt vigyék tovább.

Az első vendégei a madáretetőnek a cinegék, de nem mindegy, mit teszünk az etetőbe. Molnár Marcell, a Magyar Madártani Egyesület kaposvári helyi csoportjának vezetője elmondta: olajos magvakkal etessük a madarakat, például dióval, mogyoróval, de a legjobb a fekete napraforgó. Kedvelik a cinegakalácsot, amikor faggyúba rakják be a különféle magokat.

– Amit semmiképpen se adjanak a madaraknak az a kenyérmorzsa, a péksütemény maradékok – hívta fel a figyelmet Molnár Marcell. – Nem azért, mert nem tudják megemészteni, hanem a rovarevő madarak begyében megerjedhet. Továbbá füstölt, vagy sózott szalonnával sem szabad etetni a madarakat. A szakemberek arra figyelmeztetnek, ha elkezdtük etetni a madarakat, akkor fontos, hogy egészen tavaszig adjuk nekik az általuk már megszokott helyen az eleséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában