netező nagyik

2017.11.30. 11:30

Laptoppal enyhíthető az időskori magány?

Számítógép és internetszolgáltatás a szépkorúaknak: megyénkben 597 idős kap laptopot. Tapasztalatok szerint az infokommunikációs eszközök használatával enyhülhet az emberek magánya.

Harsányi Miklós

– Az Idősügyi Program célja az idősek életminőségének javítása, a családtagok gondozói tevékenység melletti munkavállalásának elősegítése – tájékoztatta lapunkat a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kommunikációs főosztálya. – Az otthonukat elhagyni nem tudó 65 év felettiekre fókuszáló programban 5000 fő számára biztosítanak laptopot, internet-szolgáltatás az alapfokú digitális kompetenciák elsajátításához szükséges oktatást. A program az országosan 89 településközpontban összesen 1050 közfoglalkoztatott számára biztosít munkalehetőséget.

Az eszközök kiosztása folyamatos, azokat december 15-ig juttatják el a településközpontokba. Somogyban 597 idős kap laptopot. A szaktárca azt is közölte: a közfoglalkoztatottak hetente kétszer másfél órában személyesen keresik fel a program résztvevőit saját otthonukban. Az időseket kifejezetten olyan digitális ismeretekre oktatják, amelyek a demencia (infokommunikációs játékokkal) és a stroke (vészjelző-, állapotfelmérő karóra használata) megelőzésében, az ellenük irányuló bűncselekmények magas számának visszaszorításában és a magányuk enyhítésében segít nekik. A diszpécserszolgálatok munkatársai Skype-on keresztül napi gyakorisággal tartják a kapcsolatot a résztvevőkkel.

Az idősügyi modellprogram tapasztalatai igazolták, hogy az infokommunikációs eszközök jelentősen javítani tudják az idősek életminőségét. A számítógép és az internet-hozzáférésnek köszönhetően bővült, mélyült az idősek kapcsolati hálója, s magányosságuk enyhült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában